Посолството на Монголия и Община Своге по традиция отбелязаха Тодоровден заедно

1911 преглеждания

Посолството на Монголия и Община Своге по традиция отбелязаха Тодоровден заедно

С кушия и пищно тържество Община Своге посрещна Тодоровден. В събота, по традиция любители на конните надбягвания, празнуващи и официални гости се събраха в село Зимевица, за да отбележат празника. И тази година той се проведе под патронажа на посолството на Монголия в Република България.

Почетен гост бе Първият секретар на посолството г-жа Тувшин, която поздрави присъстващите и благодари на общинското ръководство за дългогодишната съвместна работа и изключително ползотворното партньорство.  Госпожа Тувшин поднесе на победителя в конните състезания купа и медал, осигурени от монголското посолство. Заедно с нея кушията уважи и семейството на Н. Пр. г-н Дашжамц Батсайхан - неговата съпруга и майка, тъй като посланикът беше възпрепятстван да присъства.

Сред останалите официални лица на честването бяха заместник-кметовете на община Своге инж. Георги Петков и г-жа Нина Копринджийска, които връчиха на първия секретар на монголското посолство специално изработен подарък.

Състезанието премина с много добро настроение, смях и положителни емоции. В кръга с конете на трето място се класира Краси Раденков, на второ- Георги Иванов, а големият победител в кушията за тазгодишния Тодоровден стана Станислав Пешев.

При надбягванията с магарета на почетната стълбичка се изкачи Евгени Христов с магарето Гошко-светкавицата. Всички участници получиха грамоти за участието си.

За класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди, купи и медали от Община Своге. Всички животни пък получиха фураж като награда за участието си в състезанието.

За доброто настроение на присъстващите се грижеха невероятните танцьори от „Лакатски фурии“ и самодейния състав към НЧ „Народна култура 1954”- село Владо Тричков.

EspressoNews