Почетният гражданин на Сливница Райко Любенов дари на Националния музей на образованието пощенски марки от Ватикана с ликовете на Св. Св. Кирил и Методий

2163 преглеждания

Почетният гражданин на Сливница Райко Арсов Любенов дари на Националния музей на образованието в Габрово пощенски марки от Ватикана с ликовете на Св. Св. Кирил и Методий. Това става ясно от публикация на официалния сайт на община Сливница с автор Веселин Лазаров - Уредник фонд история на България XV-XIX в. НМО-Габрово.

Уникалната пощенска емисия съдържа шест пощенски марки с образите на Свети Кирил и Методий, емисии на Ватикана от 1963 г. и 1985 г., които са експонат на месец май в Националния музей на образованието – Габрово.

Първите три са издадени през 1963 г. и са посветени на 1100 години от мисията на Кирил и Методий във Великоморавия. Възпоменателните марки са с размер 30/40 мм в две теми - Карти и Религия/Светци. Отпечатани са в три цвята – тъмночервеникаво-лилав, тъмнокафяв и черен-виолетов. Номиналната им стойност е във ватикански лири – 30, 70 и 150. Тиражът на емисията от 1963 г. е 1 326 000 броя.

На първите две марки Кирил и Методий са изобразени в цял ръст, в църковни одежди и скиптър в ръка. На третата - карта със земите на Polonia, Moravia, Hungaria, в които двамата братя проповядват на славянски език, създават училища и обучават ученици. Върху цялата колекция от 1963 г. има надписи на латински “Св. Св. Кирил и Методий – слава на апостолите 863-1963”.

Другите три марки са издадени през 1985 г. във връзка с честването на 1100 години от смъртта на по-големия брат Методий.

Възпоменателните марки са със същия размер и гребеновидна перфорация. Отпечатани са в една тема Годишнини/Светци, цветни с датировка 885-1985 г. Автор на марките е унгарският художник и илюстратор Janos Hajnal (Giovanni), считан за един от най-големите съвременни автори на витражи и мозайки.

Джовани илюстрира няколко печатни емисии за Ватикана: през 1983 г. по повод обявената от папа Йоан Павел II Свещена година в чест на 1950 години от смъртта на Исус; по повод пътуванията на папата през 1998 г. и възпоменателната серия през 1985 г., за която говорим. На първата марка от 1985 г. е представен Методий, който държи скиптър и две икони „Христос Вседържител” и „Богородица с детето”, в одежди на католически архиепископ.

На втората са изобразени двамата братя, които носят тялото на Св. апостол Климент Римски, към което има привързана котва. Той е четвъртият по ред папа, близък сподвижник на Св. апостоли Петър и Павел. По време на мисията на Кирил и Методий в Хазарския хаганат, двамата намират мощите на Св. апостол Климент Римски и ги пренасят от Крим в гр. Херсон, където са положени в църквата „Св. Димитър”.

Според православната легенда – житие от IX в., Св. апостол Климент Римски е осъден на смърт, като към шията му е завързана котва и е хвърлен в Черно море. На дъното на морето изниква храм с мощите на Светеца и един път в годината морето се разделя, храмът се показва и християните ходят там на поклонение.

На последната марка двамата братя са заедно със Св. Бенедикт Нурсийски. Надписът е на латински и гласи „Покровители на Европа”. С апостолическо послание „За безпримерно достойнство” на папа Йоан Павел II от 30 декември 1980 г. Кирил и Методий са обявени за съпокровители на Европа за вечни времена.

Марките са част от филателен албум със заглавие „Върви, народе възродени!” посветен на българската книжовност. Райко Любенов обединява по теми и подрежда в албума събирани с години пощенски марки, юбилейни първодневни илюстровани пликове с печати на просветна тематика. Пощенските марки от Ватикана заемат своето достойно място в албума към подтема “Св. Св. Кирил и Методий – издания на Ватикана”.

Райко Арсов Любенов от град Сливница е един от големите дарители на Националния музей на образованието. От 1986 г. до 1998 г. той издирва, събира, проучва, издава и изпраща своите материали в музея. Дългогодишен учител и директор на различни училища в страната, той посвещава целия си живот на просветна дейност. Дарил е на Националния музей на образованието над триста материала. Удостоен е посмъртно със званието „Почетен гражданин на община Сливница”.

 Марките могат да бъдат видени в сайта на НМО.