Празник по повод Световния ден на хляба организира читалище „Селска пробуда 1930” в село Несла

1989 преглеждания

По случай Световният ден на хляба, Народно читалище „Селска пробуда 1930” и Посетителски център село Несла, община Драгоман, организират празнично тържество, което ще проведе на 19 октомври (сряда) от 12:00 часа в центъра на занаятите и местната кухня. Празникът ще  съчетае  в едно, уважението към хляба и умението да се приготвя като продукт с отличен вкус. Експертно жури ще има задача да опита творенията на всички и да определи победителите, които ще приготвят най-вкусните хлябове, пити, погачи, баници, и десетки други наши традиционни вкусотии с много обич, търпение и майсторство. Организаторите са предвидили и редица забавни инициативи свързани, като ''Най-добра вкусотийка на баба'', ''Най- оригинална питка'' и ''Най-вкусен сладкиш''.

Световният ден на борба с глада и Световния ден на хляба, се отбелязва на 16 октомври, като е обявен през 1979 г. За дата е избрана датата на която е образувана Организацията по храните и селското стопанство на ООН (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) на 16 октомври 1945 г.

Село Несла е едно от съставните села на община Драгоман и част от историк-географската област Бурел. Намира се на няколко километра от границата с Република Сърбия, а в землището са открити находки още от времето на траките. Понастоящем в селото живеят около 90 души. В селото има останки от църква датирани от 4-6 век, като близо до тях се изгражда нов храм с името ''Св. св.Петър и Павел''. Читалище "Селска пробуда 1930", което е организатор на събитието, е създадено в селото през 1930 г., като след 2012 г. възстановява активно своята дейност след спечелен проект за изграждане на модерен информационен център и етнографски комплекс.

Мария Маркова