Празничен концерт по повод 3-ти март се проведе в Драгоман

1683 преглеждания

Както всяка година на 3 март, българският народ отбелязва националния си празник, а именно Освобождението на България от турско робство.
Известно ни е, че хиляди българи се насочват към връх Шипка в Стара планина, където се покланят пред паметта на загиналите в битката опълченци. В миналото там се водили решителните сражения от 21 до 26 август 1877 година. Защитниците показали изключителен героизъм и въпреки численото превъзходство на противника, атаките били отблъснати. По този повод Вазов написва одата "Опълченците на Шипка".
 
В община Драгоман събитието по повод 3- ти март се състоя на 2 март от 18.00 часа. То се проведе в НЧ "Драгоман 1925", което единствено от местните институции провежда мероприятия в чест на 3-ти март. Празничният концерт започна с химна на република България, като в негова чест всички се изправиха на крака. След това децата от 4-ти клас на СУ "Христо Ботев" изпълниха "Вятър ечи, Балкан стене".
Всяко от децата, които бяха на брой около 20, тържествено произнесе част от стихотворенията "Хаджи Димитър"; "Обесването на Васил Левски" и "Опълченците на Шипка".
Програмата продължи с изпълнение на "Топчето пукна" от женска певческа група "Чепънка" при НЧ "Драгоман 1925" с художествен ръководител Росен Димитров. Последваха изпълнения на народни песни от момичета, чиито ръководител отново е Росен Димитров. Имаше танцови изпълнения от софийска танцова школа. Програмата завърши с участието на оркестър "Цариброд". Те изпълниха "Хубава си, моя горо".
 
Тази година честваме 139 години от Освобождението. През 1878 година, на 3-ти март е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско- турската война от 1877-1878 година. Тази дата слага началото на Третата българска държава, с която се гордеем и до днес. 
Надявам се в тези трудни времена, българският народ да бъде борбен и сплотен. Трябва гордо да разказваме историята си!
 
"Трябва да се гордеем с нашата история. Българите единствено имат подобно славно минало", отбеляза водещата на празничния концерт. 
 
 
Материалът е изготвен от Aлександра Александрова, ученичка в 9 клас, СУ „Христо Ботев“, гр. Драгоман за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".