Празнуваме Антоновден

1374 преглеждания

На 17 януари църквата почита паметта на свети преподобни Антоний Велики, първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. 

Св. преп. Антоний Велики:"Огледай хората около себе си и знай, че началниците имат власт само над тялото, а не над душата, и винаги помни това в мислите си... Бог е създал душата свободна и самовластна; тя е свободна да постъпи така, както иска – добре или лошо".

На 17-ти януари Павославната църква почита паметта на св. преп. Антоний Велики на. Светецът е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

В народните традиции, Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден - 

Традиционно на празничната трапеза присъстват содена питка, тутманик и пълнена кокошка.

Имен ден празнуват Антон, Андон, Антония, Донка, Тони, Тончо и пр. 

 

ЕspressoNews

Тагове