Празнуваме Цветница

1643 преглеждания

На този ден се чества влизането на Исус Христос в Йерусалим

Палмова неделя или Цветница е християнски празник, който се празнува една седмица преди  Великден, в неделята след Лазаровден. Пада се в шестата неделя на Великия пост. През 2019 г. Цветница е на 21 април. На този ден се чества влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След възкресяването на Лазар, Спасителя и придружаващите го ученици се отправят към Йерусалим. Когато наближили града и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото му ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ го посреща, като възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя и растения.

Екипът на EspressoNews поздравява всички празнуващи и им пожелава здраве, късмет и благополучие!

EspressoNews