Пред грипна епидемия са няколко области у нас

1182 преглеждания

Вижте къде заболеваемостта е най-висока

Силистра, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Пазарджик са градовете, в които от началото на годината епидемиолозите отчитат много висока заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания. Като цяло нивата на заболели се покачват в цялата страна, предаде btv.

Според последните обработени епидемиологични данни в посочените райони има 150 болни на 10 000 души. Прогнозите на експертите са, че подобна картина ще бъде отчетена в рамките на днешния ден и в градовете София, Смолян, Сливен и Пловдив.

Това означава, че тези области сапред грипна епидемия.

Повечето регистрирани случаи са на грип тип А, който е много близък до "свинския грип" и протича по-тежко от типа Б, който върлуваше през миналата зима. Лекарите предупреждават, че заболяването се развива бързо и за 2-3 дни води до усложнения, в случай, че не се предприемат навременни мерки. Най-честите случаи на заразени са сред хората в активна възраст и по-малко ученици.

Грипът се предава по въздушно-капков път и протича с болки в цялото тяло, висока температура, кашлица, хрема и обща отпадналост. Ако усетите симптомите, не се самолекувайте, а веднага потърсете лекарска помощ, препоръчват специалистите.

Източник: btv
EspressoNews