Представители от община Костинброд гостуваха в община Бабушница, Република Сърбия

1095 преглеждания

Г-жа Теодора Гогова - зам.-кмет на община Костинброд, г-н Симеон Спасов - кмет на с. Голяновци, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч и г-н Павлин Аврамов - началник отдел „Оперативни програми и проекти“ гостуваха в община Бабушница, Сърбия, по покана на председателя на „Златна Ракита“ - г-н Саша Златанов. 
Посещението, което се проведе на 9-ти март, бе в село Звонци, община Бабушница, a повод за него бе честването на традиционния български обичай - Баба Марта - най-българският празник в село Звонци. От както българите в Сърбия са официално признати за национално малцинство, местната организация на Националния съвет на българите в Сърбия организира празник в началото на март и го посвещава на мартениците като уникален за България символ за здраве и берекет. Тържество бе организирано в Основното училище „Братство“, в село Звонци.

Събитието се организира с подкрепата на Националния съвет на българите в Събрия, под името „Баба Марта в Звонския край“, a участие взеха и танцьори от Перник, става ясно от сайта на общината.

Организатори на тържеството са  г-н Иван Таков –  деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на организацията в Звонци, както  и член на общинската управа в Бабушница и г-н  Саша Златанов – общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства.

Повече за провелата се визита може да научите на сайта на община Костинброд.
 

EspressoNews