Предстои „Нощта на четенето“ 2019

1678 преглеждания

Това е третото издание на инициативата

Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в 19 януари 2019 г. /събота/. Инициативата стартира през януари 2017 г. по идея на Министерството на културата и комуникациите на Франция.

Целта е да насърчи четенето и то най-вече сред младите хора, а това се постига, като библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства за срещи с книгите и техните автори, са отворени в тази мразовита съботна януарска вечер много по-дълго от обичайното за всички посетители и ценители на стойностната литература.

България се присъедини към чудесната инициатива в подкрепа на книгата още в първото издание на европейската „Нощ на четенето“ през януари 2017 г., припомнят от Сдружение „Словеса“.

В рамките на предстоящата „Нощ на четенето” у нас, в която се очаква отново да се включат и много читалища, издателства и неправителствени организации, в десетки библиотеки и книжарници в страната ще се проведат интересни срещи със свободен вход с автори, дискусии и представления, ще бъдат организирани уъркшопи и творчески изяви, тематично свързани с четенето, както и публични четения под музикален съпровод и най-разнообразни арт изяви и атрактивни игри с цел стимулиране на креативността и вдъхновението.

В събота, не само във Франция, но и в много европейски страни, библиотеките и книжарниците ще предложат на всички приятели на книгата и четенето възможността да преоткрият по един забавен и празничен начин богатството на техните хартиени и дигитални колекции, да научат повече за най-новите издания, да обменят идеи, да се срещнат и с любими автори, илюстратори, разказвачи на интересни истории, допълват от Сдружение „Словеса“.

Голямата амбиция на инициаторите на „Нощта на четенето” е да направят необходимото библиотеките и книжарниците да са по-привлекателни, по-приветливи и по-интересни за всички, които обичат общуването с хубавите книги, но и за всички онези, които към днешна дата по една или друга причина все още са далеч от тях.

По-подробна информация за предстоящата „Нощ на четенето” 2019 е публикувана тук.

EspressoNews