Предстои възстановяване на паметниците в Сливница

1640 преглеждания

Стартира инициатива за почистване на сливнишките паметниците в града и около него. Общината е пропита с история и на нейна територия се намират множество монументи, свързани със Сръбско-българската война. 

„Успяхме да облагодорим много паметници, благодарение на еврофондовете. За Пантеона „Майка България“ в село Гургулят имаме договорка с Министерство на отбраната да му направим ремонт. Има и паметник, който няма нужда от ремонт - той е хубав и нов, изграден, благодарение на щедри спонсори. Бях им обещал да направим около него градинка и парково пространство, но се случи един неприятен инцидент – откраднаха ни бюст, и средствата, които бяха заделени за този паметник отидоха да го излеем на ново“, споделя кметът Васко Стоилков в интервю за „Фокус“.

Паметникът, който се намира на главния път София-Калотина също ще бъде почистен и приведен в подходящ вид. Главният архитект на общината е изготвил проект, с изпълнението на който и пространството около паметника ще стане по-привлекателно за посетителите.

„С тази инициатива сме решили да въвлечем училищата и учениците от нашата община. Първо да се научат на труд, второ, ако нещо не знаят за историята, да го донаучат. Така че да бъде съчетание на няколко неща - да стане по-красиво, по-почистено и в това да участват младите хора на нашата община“, смята Стоилков.

Първият войнишки паметник в Алдомировци също е една от гордостите на общината – първият, построен за войниците. Монументът наскоро бе включен в 100–те национални туристически обекта, но по неясни причини бе изваден от тях. Васко Стоилков обаче ще се опита да промени това решение.

„След като направихме подхода към паметника в Алдомировци, сме решили отново да кандидатстваме да бъде включен в 100-те Национални туристически обекта в България, за да бъде посещаван от повече туристи. Освен този паметник имаме още много, които са свързани със Сръбско-българската война. Най-големият такъв е Пантеонът в село Гургулят. Той има нужда от ремонт. Надяваме се тази година да започнем да го ремонтираме. Имаме обещание и договорка с Министерство на отбраната да се включат в тази инициатива. Още един наш паметник от голямо значение е Капитанският паметник в Сливница - с бюстовете на петимата капитани. Това са хората, които са изнесли войната на своите плещи. Това са бюстовете на петимата капитани, които са ръководели бойните действия и представлява много внушителен паметник. Входирахме европейски проект, с който се надяваме, ако бъде одобрен, да построим музей, който да бъде и на закрито, и на открито. Той ще бъде разположен точно там, където е паметникът на петимата капитани. Именно от него бе откраднат един от бюстовете, но вече го възстановихме“, споделя Стоилков.

Жителите на Сливница приветстват идеята на кмета. Доказателство за това е, че десетки от тях са се включили в работата по възстановяването на паметниците.

„Миналата година по случай 130 години от Сръбско-българската война трябваше да се пребоядисат надписите, които се виждат от магистралата вдясно, когато се пътува в посока Драгоман. Това са огромни надписи, които са писани някога по случай 100 години от Сръбско-Българската война и се нуждаехме от много хора, за да можем да ги пребоядисаме. Имаше много доброволци – над 20 човека от Сливница, които идваха няколко дни подред. Така че жителите на града са много съпричастни с идеята и с нашата история и много искат тя да се съхрани и постоянно да се популяризира. Убеден съм, че с удоволствие биха дошли много наши съграждани, за да се включат в тази инициатива“, обнадежден е Стоилков

Според него всеки кмет знае много добре паметниците в неговата община и трябва да полага постоянни грижи за тяхното опазване и популяризиране.

„Всеки градоначалник се гордее с историята в неговото населено място и се опитва да я популяризира“, заявява в заключение Стоилков.

Източник: www.kmeta.bg