Премиерът обяви кандидатите за нови министри

1241 преглеждания

Младен Маринов се предлага за вътрешен министър, Александър Манолев - за транспортното министерство, а Петя Аврамова - за регионалното

Премиерът Бойко Борисов съобщи имената на кандидат-министрите, които да заемат постовете на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, които подадоха оставка след катастрофата край Своге, информира Нова ТВ. Това стана след втората коалиционна среща в Министерския съвет. По думите на премиера Бойко Борисов е постигнато пълно мнозинство по отношение на трите министерски оставки, поискани след трагедията край Своге.

За министър на вътрешните работи е предложен главният секретар на МВР Младен Маринов, за министър на транспорта Александър Манолев, който е настоящ зам.-министър на икономиката, а за министър на регионалното развитие и благоустройството е предложена Петя Аврамова, която е член на регионалната комисия в парламента.

Оставките на регионалния, транспортния и вътрешния министър ще бъдат внесени в НС в четвъртък.

Ето и биографиите на новите министри:

Инж. Петя Цветанова Аврамова

Дата на раждане: 29 май 1963

Професионален опит: Народен представител от 42-то Народно събрание. Член на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика и комисия по инвестиционно проектиране.

Председател на Общински съвет Враца (2011-2013 г.) Заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца (2009-2011 г.)

Главен комисар Младен Маринов

Владее английски език; основни познания по руски език. 

С указ на президента на Република България Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Юли 2014 – май 2017 г. – директор на Столичната дирекция на вътрешните работи;

От 1991 г. заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на СДВР, сред които началник на отдел „Охранителна полиция“ и заместник-директор на столичната дирекция.

Александър Манолев, заместник-министър

Завършил е Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Петрич с профил „Счетоводство и Контрол“. Получил висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС”, организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите”, University College London; „Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон.

Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании.

Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

Владее английски, испански и гръцки език. Семеен с две деца.

Източник: НОВА ТВ