Премиерът отчете успехите на Българското Европредседателство пред парламента

1124 преглеждания

Резултатите: Oтговорност, професионализъм, ангажираност с европейската кауза

Премиерът Бойко Борисов отчете днес Председателството на Съвета на ЕС пред Народното събрание. Припомняме, че от януари до края на месец юни тази година, страната ни бе ротационен председателстващ на евроинституциите. В страната ни се проведоха редица събития, инициативи, заседания на най-високо ниво, формални и неформални срещи на лидерите на Европа и света.

Отговорност и професионализъм, ангажираност с европейската кауза и способност да работим за нея – това според правителството показват резултатите, постигнати по време на шестте месеца начело на ЕС.

Премиерът припомни и мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“ и подчерта, че то трябва да остане смисълът на европейската кауза  и основен принцип в политиката ни и в бъдеще.

„Това беше първото Председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС. То беше изпитание за европейската ни идентичност. Но ние показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане.“, заяви още Бойко Борисов, след което поздрави министрите от кабинета си и администрацията, погрижила се за организацията и обезпечаването на Председателството.

Борисов представи и фактите в резюме: „Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. В впоследствие Европейската комисия представи още 30 нови предложения, по които ние работихме.

Равносметката е:

  • 46 постигнати споразумения с Европейския парламент;
  • 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави членки в Съвета, за да може да започнат преговори с Европейския парламент;
  • 58 Заключения на Съвета;
  • 1 Заключение на Председателството;
  • 6 Препоръки на Съвета;
  • 17 Доклада за напредъка, от които 5 Доклада на Председателството.“

Премиерът изброи ключовите постижения на страната ни по време на изминалите шест месеца, като разбира се сред тях бяха и старта на преговорния процес по следващата Многогодишна финансова рамка за периода след 2020 г. и запазването на успешната европейска Кохезионна и Обща селскостопанска политика; приключването на преговорите между Съвета и Европейския парламент по 3-те ключови досиета: енергийна ефективност, енергия от възобновяеми източници и управление на Енергийния съюз; прекратяването на дискриминационните практики спрямо потребителите в Източна и Западна Европа и двойния стандарт при храните; акцентът върху Цифровия единен пазар. Не беше пропусната и работата по предложението за Директивата за командироването на работници в сферата на услугите, постигнатото в секторите на сигурността и охраната на външните граници на ЕС.

„В края на нашето Председателство можем да покажем, че 4 от 6 отворени досиета вече са на финалната права.“, похвали се министър-председателят и допълни „Темата за миграцията и охраната на външните граници на ЕС остава трудна и все още е във фокуса на политическите дебати в ЕС. На базата на опита ни в отношенията с Турция и другите ни съседни държави успяхме да обединим нашите европейски партньори за продължаване на диалога с Турция.“

По думите на Борисов, срещата във Варна е знакова, тъй като на нея е възстановен диалогът ЕС-Турция и препотвърден ангажиментът за предоставянето на допълнителни 3 млрд. евро за Механизма на ЕС за бежанците в Турция, както и цялостното „намаляване на напрежението“ между Евросъюза и Турция.

Като знаково постижение на нашето председателство мога да определя поставянето във фокуса на усилията ни европейската перспектива и свързаността на страните от Западните балкани.  Тази тема веднага бе припозната като обща европейска отговорност и усилията ни бяха подкрепяни от всички.

Поставянето на акцент върху темата „Западни Балкани“ също бе отчетено като успех на Българското Европредседателство и интегрирането на държавите от региона чрез по-добра инфраструктурна, енергийна и дигитална свързаност, което да гарантира тяхната готовност да бъдат приети в европейското семейство.

„Успоредно с това ние показахме както на европейските ни партньори, така и на нашите приятели от Западните балкани, че решаването на натрупаните проблеми и противоречия трябва да се постига чрез диалог и при намиране на приемливи компромиси. Дадохме пример с подписването на Споразумението между България и Република Македония преди година. Днес имаме резултат от преговорите между Гърция и Република Македония , а от вчера и официална покана от НАТО към Р Македония за присъединяването към Пакта.“, с гордост съобщи премиерът и допълни към успехите започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания.

Бойко Борисов подчерта високата оценка, която европейските лидери са дали на подхода на работа на страната ни. Той заяви още, че работата на правителството ще продължи и по време на Австрийското председателство, чиито приоритети са продължение на нашите, а именно:

  • Сигурност и борба срещу незаконната миграция;
  • Осигуряване на просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация
  • Стабилност в съседните райони на Европа – европейска перспектива за Западните Балкани/Югоизточна Европа.

 Министър-председателят завърши отчета си с призив да не изпускаме историческия шанс, който имахме да се докажем и да утвърдим изграденото доверие към България във всичките ни европейски партньори, съседните ни държави и техните граждани.

EspressoNews