Проведе се второто издание на празника на животновъдството и земеделието в община Драгоман

2225 преглеждания

С него бе отбелязан и традиционния събор на Големо Малово

Животновъди и земеделци от община Драгоман участваха във второто издание на Празник на животновъдството и земеделието, който се проведе на 26 май в село Големо Малово. С празника бе отбелязан и традиционния събор на селото.

Официалното начало постави кметът на общината Андрей Иванов, който приветства всички фермери. Той отправи сърдечни благопожелания за здраве, успех във всичките им начинания и много сила в устояването на достойнството и авторитета на българското селско стопанство. Кметът подчерта, че съхраняванетоо и устойчивото развитие на земеделието и животновъдството е гаранция за просперитета на българската държава и нация, а уважението и признанието към труда на земеделските производители и животновъди е задължителен елемент от дейността и политиката на всяко управление.

Голям интерес по време на празника предизвикаха импровизираните щандове за изложение на собствено произведена продукция - кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, различни видове сиропи и конфитюри, мед и медни произведения. В атракция се превърнаха също и уникалните творения, ръчно изработени от домашни прежди, вълна, дървени клечки и др., сред които можеха да се видят  български плетива и шевици, шушони, терлици, детски играчи, приказни сувенири. Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на специално приготвените за празника тутманици, баници, питки, качамак, сладки и кексове, с висококачествено натурално пшенично и царевично брашно, майсторски замесени от неуморните баби от почти всички села на общината.

Най-много ентусиасти привлече бучката за биене на мътеница и масло, където всеки можеше да опита сам да направи мътеница и да усети духа на древния и неостаряващ български бит и традиция. Като комплимент към всички участници в празника Община Драгоман предложи типично за региона ястие – печено агнешко с дроб сърма, което бе оценено по достойнство и спечели искрени благодарности за кмета Андрей Иванов, инициатор и основен двигател на мероприятието.

Гости на Празника на животновъдството и земеделието бяха г-н Росен Коцев - Директор на Областна дирекция „Земеделие“, г-н Михаил Тинчев - началник на общинска служба по земеделие, изявени животновъди, земеделски производители, пчелари и занаятчии.

EspressoNews