Проведе се първото заседание за 2017 година на Областната епизоотична комисия

1284 преглеждания

Водеща тема по време на първото заседание за 2017 г. на Областната епизоотична комисия бе разпространението на заболяването инфлуенца по птиците, по-известно като „птичи грип” в страната и Софийска област.

Заседанието бе водено от Областния управител г-жа Росица Иванова, а главно участие в него взе директора на Областна дирекция по безопасност на храните – София област д-р Пенчо Каменов.

Д-р Каменов запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка по отношение на болестта инфлуенца по птиците в Софийска област и страната, като по неговите думи ситуацията в Европа е тревожна, но по информация на националните здравни власти в страната за щастие все още няма засегнати от този щам хора.

Заседанието на Постоянно действащата епизоотична комисия продължи с набелязването и приемането на конкретни мерки за намаляване риска от разпространението на болестта инфлуенца по птиците на територията на Софийска област. В тях влизат забрани, мерки, насочени към собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици, препоръки за действия на кметовете и кметските наместници и др.  

Част от мерките, целящи намаляване риска от разпространението на заболяването на територията на Софийска област са: Забрана провеждането на пазари, изложби и състезания на птици на територията на София област; Забрана достъпа на външни лица и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици - Via Pontica и Via Аristotelis; Забрана придвижването и транспортирането на домашни птици, пронасящи птици, еднодневни пилета, яйца в и от предпазната и наблюдаваната зони, с изключение на случаите, когато се прилагат мерки за биосигурност и при транзитно преминаване през зоните без разтоварване или спиране.

Всички мерки, които са приети на първото заседание на Областната епизоотична комисия може да откриете на сайта на Областна администрация Софийска област.

EspressoNews

*Снимка: sofoblast.bg