Първият фестивал Free spirit day се проведе в София

1430 преглеждания

Мини фестът подкрепи хората със зрителни затруднения

Ника Любецкая представи своя нов музикален проект по време на първото издание на фестивала Free spirit day. Както EspressoNews писа, събитието се състоя на 29 септември във Fabrika 126. Музикалният проект е една колаборация с музиканти от Русия, Нигерия, Ирак и България. Бандата на Ника е в състав: Ника Любецкая (вокал), Даниел Удоджи (бас), Саад Аладин (перкуссии), Марина Драгомирецкая (вокали) (тя e българка, но с руски корени), Светослав Димитров (китара), Венцислав Радев (ударни) и Светослав Миланов (кийборд).

„Проектът е много танцувален. Създаден е предимно за забавление на хората. Също така бихме искали хората да разберът, че сме едно цяло без значение към кой етнос принадлежим. Репертоарът е микс от хитовете в стил реге, поп, латино и етно с авторските аранжименти”, сподели изпълнителката.

В програмата на първото издание на фестивала бяха включени хендмейд базар, арт работилници, уъркшопи и ди джей парти, цигански романси и балканската класика.

Танцувалната част на шоуто бе в ръцете Дебора Ангелова и Мария Косса, които водиха уъркшоп по зумба и афро денс. Под ръководството на Саад Аладин, посетителите на феста имаха възможност да направят и своите първи стъпки в създаването на ритъм на ориенталски перкусии. Забавление имаше и за най-малките посетители на фестивала. Очарователните деца от учебен център „Спектър” ги изненадаха с куклен театър. Те разказаха на своята детска публика „Приказка за кученцето”.

Специален акцент на фестивала бяха проблемите на незрящите и възможностите им за пълноценна интеграция в обществения и професионален живот. Гостите на събитието имаха възможност да влязат в тяхната роля, за което им помогнаха Ани и Евгени от фондация „Синергиа”. С лента на очите  те разбраха какво е усещането да се придвижваш по улиците без да виждаш, да избираш храна единствено и само с помощта на носа си. Заради многото проблеми, които Ани ни разказа, че съпътстват деня им Free Spirit day прегърна едно от исканията им, а именно, незрящите да бъдат допускани със своите кучета-водачи навсякъде - в банката, магазина, хотела, градския транспорт, таксито, защото четириногите са техните очи.

Посетителите на фестивала усвоиха част от импровизационните вокални практики, споделени от джаз певицата Весела Морова. След нея Ралица Ковачева-Бежан ги потопи в „Животинската музика на словото”. Някои от посетителите си тръгнаха и с картина, нарисувана лично от тях.  Чрез тях Мария от „Багра Арт студио” доказа твърдението си, че няма човек, който да не може рисува. Любителите на рисуването с къна върху тяло имаха възможност да се докоснат до магията на това изкуство и да получат рисунка.

EspressoNews

Снимки: Владимир Христовски