Първото състезание по планинско колоездене в Своге предизвика интересе на над 50 участници

2072 преглеждания

Спиращо дъха състезание в стил крос кънтри се проведе за първи път край с. Батулия, община Своге на 25 юни /събота/. Старт на „Джуренец Куест“ даде заместник-кметът на общината инж. Валентин Михайлов. В него взеха участие над 50 души, сред които мъже, жени и деца. Състезателите трябваше да преодолеят маршрут от 29,5 км като преминат през кални участъци, неравности, скали и много други трудности. Пръв сред мъжете финишира Дмитрий Ярошенко, последван от Емил Стойнев и Марио Велев, които успяха да преминат цялото трасе за по-малко от 2 часа.

Жените също се представиха подобаващо и накараха представителките на нежния пол да се гордеят. Златната купа грабна Милица Георгиева. Най-малките участници не отстъпиха по нищо на по-големите. Първенец сред тях е Алек Бонев, втори - Ивелин Димитров, а 14-годишните Мартин Веселинов и Стефан Димитров си разделиха третото място. Всички победители получиха купи и медали, както и полет с парапланер от спонсора на състезанието ExtremeSport. Наградите връчиха известният български дизайнер Едис Пала, фолкпевицата Пламена и 9-годишната републиканска шампионка по гимнастика Андреа Кръстева.

Маршрутът, с който трябваше да се справят участниците, не беше за подценяване и включваше поредица от изкачвания и спускания на малки хълмчета, а целта бе покоряването на връх Джуренец (1397 м.). След като всички финишираха успешно, макар и поизпръскани с кал, денят се превърна в празненство, изпълнено с много положителни емоции. Състезанието придоби широка популярност за кратко време и бе отразено в над десет медии - спортни сайтове и вестници. Джуренец Куест бе организиран от община Своге, под патронажа на кмета г-н Емил Иванов, с любезното съдействие на сдружение "Велокрация", като постави началото на тазгодишните празници на града.

Повече информация, както и класирането на всички състезатели по времена, ще откриете на официалния сайт на състезанието: www.djurenec.com

Източник: Община Своге