Равносметка: Средно по 400 лева са похарчили пазаруващите на Черния петък

1354 преглеждания

Намаленията продължават и следващата седмица

Средно по 400 лева са похарчили българите, пазаруващи по време на „Черния петък“. В деня на големия шопинг от Комисията за защита на потребителите са направили общо 235 проверки на търговци. Нарушения са открити при 15 от тях, информира Nova, цитирайки председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

Маргаритов обясни, че инспекторите са имали за цел да установят дали старите цени на стоките са прилагани, така както изисква законът. Що се отнася до некоректни практики от минали години, то и по време на този Черен петък е имало магазини, в които неясно е посочено за кои артикули важи намалението, както и такива, в които големите анонси на витрините се отнасят едва за няколко от предлаганите в магазина стоки.

По думите на председателя на КЗП четиристотинте лева, които сме похарчили в рамките на кампанията, са достатъчни, за да ни приравнят до средностатистическия италианец например.

Опашките от търсещи изгодни оферти продължават и в съботния ден, тъй като търговците на свой ред обещават промоциите да останат и следващата седмица.

Равносметката на един от най-големите сайтове за онлайн пазаруване у нас е, че само през първата половина на деня в петък клиентите са похарчили около 25 милиона лева. Това е с около 20% повече в сравнение с кампанията Black Friday 2017.

Поръчаните онлайн продукти са 185 000. Най-търсени са малките домашни електроуреди, детските играчки, телевизорите и мобилните телефони, както и козметичните продукти.

По данни на изследване, проведено в няколко европейски страни, най-дълго пазаруват германците - по  35 минути дневно. Втори по продължителност на шопинг обиколките са жителите на Холандия и Великобритания, които също отделят по повече от 30 минути на ден. В края на класацията е Румъния, където хората пазаруват едва 17 минути дневно.  

Източник: Nova
EspressoNews