Разпределиха общинските пасища, мери и ливади в Своге

1509 преглеждания

Между имащите право лица, собственици на животновъдни обекти

Комисията по чл. 37и, ал. 6 от ЗСПЗЗ и чл. 119, ал. 5 от НРПУРОИ в Община Своге проведе заседания, на които разгледа всички, постъпили в срок до 10 март 2018 г. заявления за предоставяне на земеделски земи – общинска собственост от кандидати, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Комисията взе предвид подадените заявления по чл. 37 ал. 1 и ал. 5 от ЗСПЗЗ и окончателното разпределение на имоти публична или частна общинска собственост между правоимащите лица, които имат животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни. Членовете разпределиха земеделските земи, съобразно броя и вода на регистрираните животни, в зависимост от притежаваните или ползваните на правно основание пасища, мери и ливади, но не повече от 15 дка за 1 животинска единица в имоти от 1-ва до 7-ма категория и/или до 30 дка за 1 животинска единица в имоти от 8-ма до 10-а категория.

По преценка на комисията, при необходимост следва да се съобрази с изискването разпоредбите на ЗСПЗЗ, че на правоимащите лица, които отглеждат говеда с  предназначение производство на месо и животни от местни (автохтонни) породи, се разпределят по 20 дка за 1 животинска единица в имоти от 1-ва до 7-ма категория и до 40 дка за 1 животинска единица за имоти от 8-ма до 10-а категория.

На правоимащите лица, които отглеждат говеда за мляко или месо, овце и/или кози, одобрени за подпомагане по дейностите от подмерки „Плащания за преминаване към биологично земеделие“ и „Плащания за поддържане на биологично земеделие“, включени в направление за биологично животновъдство, се разпределят имоти от 0.15 животинска единица за хектар, независимо от категорията на имотите.

Заинтересованите лица трябва да се явят за получаване на заповедите си за сключване на договорите за отредените им имоти в срок до 11 май 2018 г.

Срокът за обжалване е 14 дни.

Вижте целия протокол от заседанията на комисията.

EspressoNews