Райски блокчета

1698 преглеждания

Ако обичате комбинацията от ароматната ванилия и неустоимия вкус на шоколада, то тези вкусни бисквитено-шоколадови блокчета са точно за вас!

 

Райски блокчета

 

Необходими продукти:

За основата:

1/2 ч.ч. масло

1/4 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. какао

1 бр. голямо яйце

1 ч.л. ванилия

2 ч.ч. (200 г) натрошени грахамови крекери или други сухи бисквити без вкус или сухар

1 ч.ч. кокосови стърготини

1/2 ч.ч. орехи

 

За плънката:

1/4 ч.ч. масло

2-3 с.л. мляко или сметана

2 с.л. нишесте Ванилия

1/2 ч.л. ванилия

2 ч.ч. пудра захар

 

За заливката:

115 г шоколад, нарязан

1 с.л. масло

 

Начин на приготвяне:

За основата: В тенджера на ниска температура се разтапя маслото. Разбиват се захарта и какаото на прах и постепенно и разбитото яйце. Разбива се до сгъстяване (1-2 минути). Тенджерата се премахва от котлона и съдържанието се смесва с ванилията, кокоса, орехите и крекерите. Изсипва се сместа в тавичка, покрива се и се охлажда в хладилник за около 1 час.

За плънката: Разтапя се маслото и се разбива с останалите съставки. Ако стане твърде гъсто за разстилане се прибавя още мляко. Със сместа се покрива първия пласт и се оставя в хладилник до втвърдяване (за 30 минути).

За заливката: Разтапят се шоколада и маслото в топлоустойчива купа поставена в тенджера с вряща вода. Изсипват се върху плънката. Отново се охлажда.

За да се разреже добре десерта, се оставя на стайна температура за 25 минути преди консумиране, използва се остър нож за да не се разчупи шоколада.

EspressoNews