Расте подкрепата за шофьора от трагедията край Своге

1596 преглеждания

Десетки се събраха на протест в негова защита

Все повече съграждани на обвинения за трагедията край Своге шофьор Григор Григоров изразяват своята подкрепа към него. Във вчерашния ден, на протест в негова защита се събраха десетки жители на Божурище. Събитието се проведе на пътя за Калотина при автобусна спирка „Магазин Метро 2” (посока София) и светофара срещу хипермаркета.

Друга от активностите в подкрепа на Гигоров е събирането на подписи. За по-малко от четири дни в подписката са се включили над 2000 негови съграждани. Организаторите на инициативата съобщават, че от пунктовете за събиране на подписи непрекъснато уведомяват за изчерпани бланки и желаещи да се подпишат.

Над 1300 за около 3 дни са вече подписите и в електронната петиция с искане за спреведливо разследване на трагедията край Своге. Най-голяма съпричастност изразяват жителите на София, Божурище и Своге. 

„Протест за справедливо разследване на трагедията от Своге” бе надсловът на демонстрацията, с която гражданите искат две основни неща:

1. Справедлив процес спрямо Григор Божидаров Григоров, обвиняем за причиняването на смъртта на 17 души при катастрофата на 25.08.2018 г. край гр.Своге.

2. Извършване на обстойно, всеобхватно и прозрачно разследване на причините за настъпването на инцидента и най-вече: проектирането и изграждането на пътния участък; текущото състояние на пътната настилка; текущото състояние на отводнителната система в района на инцидента; състоянието, годността и местоположението на обезопасителната мантинела.

Междувременно в Своге местните продължават да излизат на мирни демонстрации ежедневно. Така те целят да почетат паметта на 17-те загинали в катастрофата и да поискат спешен ремонт на цялото Искърско дефиле, особено на завоя-убиец. В Своге също се обявиха в подкрепа на Григор Григоров. Те заявиха готовност да протестират всеки ден до 7 септември.

Междувременно от АПИ информираха, че сдружение "Трейс Своге" ще отстрани констатираните дефекти по път II-16 Своге - София. Не се работи единствено в участъка на пътния инцидент. Работата на него ще започне веднага след завършване на процесуално-следствените работи и Агенция "Пътна инфраструктура" получи разрешение от разследващите органи.

EspressoNews
Снимка: Фейсбук