Рафтинг сезонът в Искърското дефиле е открит

1604 преглеждания

Реката предлага възможности за незабравимо приключение и досег с природата

На 6 април се проведе официалното откриване на рафтинг сезон 201 9г. по река Искър. Живописното Искърско дeфиле предложи на своите жители и гости освен невероятната си, вече разцъфнала природа и едно запомнящо се приключение. Преди обяд много хора вече бяха приготвили своите каяци и опъваха палатките си. Рафтинг базата бе разположена срещу езерото на гара Лакатник и очакваше своите посетители. Времето също бе на страната на участниците и през цялото време остана слънчево и топло.

Официалната част на събитието включваше описание на цялостния проект и запознаване с екипа, който е неотлъчно до участниците преди и след спускането. След нея дойде време и за екипиране  и инструктаж за безопасност на всички желаещи да се спуснат по пълноводната река Искър. Той се провежда от рафтинг инструктор, който дава насоки на участниците как да имат едно безпроблемно спускане. Екипировката, която е предоставена на участниците- рафтинг лодка, неопренови обувки, каска, яке и жилетка е осигурена от Рафтинг БГ. Също така за участниците са подсигурени стационарни съблекални и охраняем паркинг. За спускането не е нужен предишен опит в рафтинга, а единственото, което участниците са задължени да направят е да се запишат предварително. Като допълнителна информация за  това може да се получи от официалния сайт на Рафтинг БГ.

Времетраенето на рафтинг спускането е около час и половина. По време на спускането участниците могат да се насладят на почивка сред природата и на екстремните моменти, които им предоставя река Искър. Периодът, който е определен за най-подходящ за провеждане на спусканията, според специалисти е април-октомври.

За уникалното преживяване няма възрастови ограничения и до рафтинг лодките се допускат както възрастни, така и децата, желаещи да се впуснат в едно вълнуващо и запомнящо се приключение.

„За поредна година се спускам по бързеите на реката. Обичам рафтинга и съм се спускал и по други реки, но за мен красотата на Искърското дефиле не може да се сравни с никоя друга. Семейството ми и аз отново оставаме изключително очаровани.”, коментира участникът за втора година г-н Иван Димитров от гр.София.

Материалът е изготвен от Йоана Цветанова, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца