Регионална среща на директори на училища от четири общини се проведе в Божурище

1853 преглеждания

На 26 януари в гр. Божурище се проведе регионална среща, в която участваха  директори на училищата на общини Божурище, Костинброд, Сливница и Драгоман. Повод за срещата беше наболялата в последно време тема за охраната в училищата. Директорите на училищата дискутираха темата "Охраната на училищните дворове и пропускателния режим в училищните сгради", като освен тях на срещата присъстваха и зам.-кметът на община Божурище Виктория Йосифова, секретарят на общината Цветелина Димитрова и Маргарита Баева, старши експерт в регионалния инспекторат.

Някои от повдигнатите въпроси бяха как всяко отделно училище организира охраната на дворното си пространство и защо се назначават охранители от бюрото по труда, които не са подходящи за такъв вид работа?

След много предложения и разпалена дискусия, бяха взети три важни решения, свързани с положителния изход от ситуацията, а именно:

1.     Да се изработи нормативен акт, който ясно да забранява влизането на чужди лица в сградата на училищата.

2.     Охраната на училищните дворове да бъде засилена.

3.     Фокусът да бъде върху установяване на ефективни средства за прекратяване на проблема.

По време на срещата беше представена  и регионалната медия „Еспресо Нюз“, която в началото на месец февруари ще стартира проект, насочен към учениците от 9-ти до 12-ти клас.

„Работилница за репортери“  ще е с продължителност 12 седмици, като през този период учениците ще бъдат ангажирани с различни задачи, които ще стимулират интереса към писането и отразяването на важните събития в регионите.

Повече информация за "Работилница за Espresso репортери" може да откриете тук.