Регионалният съвет за развитие и Регионалният координационен комитет на Югозападен район заседаваха в Правец

1256 преглеждания

Съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) и Регионалния координационен комитет (РКК) на Югозападен район (ЮЗР) се проведе на 27 и 28 юни в Правец, съобщиха от Областната администрация. Заседанието беше открито от Областния управител на Софийска област г-н Илиан Тодоров, който е и председател на РСР на ЮЗР, а участниците бяха приветствани от символичния домакин – кметът на община Правец г-н Румен Гунински, който им пожела ползотворна работа.

Участие в заседанието взеха и кметовете на общините Драгоман, Сливница и Костинброд. Заедно с останалите участници, те разгледаха темата относно наближаващия краен срок за закриване на старите сметища на териториите на общините. Въпросът бе поставен пред Заместник-министъра на околната среда и водите г-н Красимир Живков, който разясни какви са възможностите за решаване на поставените от общините от Югозападен район проблеми.

Заседанието продължи с представяне на Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Югозападен район (2014-2020 г.) за 2016 г., който членовете на Регионалния съвет одобриха.

Въвеждане на комплексното административно обслужване бе темата на следващата точка от Дневния ред на заседанието. По нея докладваха представители от Държавна агенция „Административно обслужване“, а участието им бе с цел да бъдат разяснени задълженията на областните управители и кметовете във връзка с прилагането на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги.

Присъстващите на форума се запознаха и с предприетите мерки за рехабилитация на пътни участъци в Югозападен район, за които РСР на ЮЗР е взел решения (и е изпратил писма до АПИ). Бяха представени и добри практики и успешни компании от Софийска област като председателстваща Регионалния съвет за развитие на Югозападен район. Първата презентация беше на Община Правец, чийто секретар – г-жа Албена Петрова, направи експозе с успехите на общинското ръководство в сферата на благоустрояването и социалната политика на местно ниво. Г-н Бойко Новаков запозна участниците в заседанието дейността на фирма „Самел-90“ АД, гр. Самоков.

Информация относно напредъка по изпълнението на програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. към месец юни 2017 г. и предстоящи процедури за набиране на проектни предложения през второто полугодие на 2017 г. бе темата на първата точка от Дневния ред на втория ден от съвместното заседание на РСР и РКК на ЮЗР. То бе водено от ротационния заместник-председател – кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

На въпрос на Областния управител на област Перник г-жа Ирена Соколова, Заместник-министърът на културата г-н Румен Димитров представи накратко предстоящите промени в нормативната уредба, които касаят общините и областите. По думите му се очакват изменения в Закона за културното наследство, Закона за меценатството, Закона за читалищната дейност и други. Заместник-министърът подчерта още, че екипът на Министерството на културата работи усилено за отваряне на ведомството към творците, както и че общинските и областните администрации могат да очакват пълна подкрепа и съдействие по отношение опазването на културните обекти на тяхна територия и превръщането им в дестинации за различни видове туризъм. Вторият ден от Заседанието приключи с избор на заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район за периода 01.07.2017-31.12.2017 г. Съгласно ротацията на председателството на РСР на ЮЗР, за този период  председател на Регионалния съвет ще бъде Областният управител на област Перник.г-жа Ирена Соколова, която предложи кметът на община Радомир – г-н Пламен Алексиев, да бъде и неин заместник по време на председателството на Перник. Г-жа Соколова мотивира предложението си с богатия административен и ръководен опит на г-н Алексиев, а членовете на Съвета го приеха.

EspressoNews