Рекорден брой посетиха Лесковдол за фестивала „По стъпките на Вазов”

2757 преглеждания

В м. "Могилата" почетоха 119 години от написването на "Седем престола", "Хайдути" и "Клепалото бие "

Над 500 гости от цялата страна се събраха в село Лесковдол в събота за фестивала „По стъпките на Вазов“ който община Своге организира за втора поредна година съвместно със сдружение "Обединени балкани" и големия патриот и родолюбец  д-р Маринков. На местността "Могилата" те почетоха 119-годишнината от написването на пътеписа "Седем престола" и стихотворенията "Хайдути" и "Клепалото бие ".

Село Лесков дол от години не е посрещало толкова много хора.

Празникът уважиха и официални гости сред които Негово високопреосвещенство Поликарп - викарий на българския патриарх Неофит и владика на Софийската епархия духовници заместник-кметовете на Своге Георги Петков и Нина Копринджийска кметове на населени места от община Своге фолклорни състави и индивидуални изпълнители от Искърското дефиле и страната. Специално за празника от Ямбол пристигна голямата поетеса,  актриса,  народна певица и родолюбец -  родственицата на Захарий Стоянов Тоня Борисова.

Празничен водосвет и освещаване на курбан чорбата отслужи епископ Поликарп, заедно с духовници и хор от Софийската митрополия. Той поздрави миряните и гостите с думите: "Да пазим българското, да го обичаме и предаваме на бъдещите поколения ".

Водеща на празника беше голямата родолюбка Галя Асенова, а край казаните с курбан чорба бяха майсторите Тодор Стоянов и Паунка Николова.

Присъстващите бяха поздравени и от заместник-кметовете на Своге, които им пожелаха да бъдат здрави, да се наслаждават на българското и да продължават да идват в тази местност, за да пазят жива традицията. Приветствия отправиха още кметът на Лесковдол и д-р Маринков.

Участниците във фестивала бяха нагостени с курбан, ръчно месен хляб и качамак, както и редица други гозби. Посетителите можеха да се насладят още на творбите на младата художничка от Велико Търново Гергана Стаматова, да разгледат обособения кът със старинни вещи и тъкани, да участват в томбола с изненади и да се полюбуват на празнична заря.

Всички си пожелаха отново да се видят през 2019 година и да отбележат 120 години от преминаването по тези места на Патриархът на българската литература Иван Вазов.

Източник: Борис Кръстев, Фейсбук