Рени Тодорова: "Бъдете смели и всичко ще бъде възнаградено!"

2595 преглеждания

За трудностите и предизвикателствата да развиваш бизнес в Годеч, разказва Рени Тодорова в едно интервю на Светослав Светославов

В малкия град да разговаряш с някого за бизнес се оказва много трудна задача. Първо, защото градът не дава големи възможности за бизнес начинания и второ - поради незнайно какви причини повечето фирми отказват интервюта.  Въпреки това, успях да разговарям със собственика на най-много обекти в областта на търговията в града ни - една дама, която осигурява работни места и допринася за икономиката в общината.  За трудностите и предизвикателствата да развиваш бизнес в малък град като Годеч, ще ни разкаже Рени Тодорова.

Представете се на читателите на EspressoNews.

Казвам се Рени Тодорова Сотирова и съм родена в гр.  Годеч.  Завършила съм средното си образование в Годечката гимназия, а след това и ПВИ - гр.  Враца с профил предучилищна педагогика. Семейна съм и имам двама сина. От 1992 г. се занимавам с частен бизнес в сферата на търговията.

Каква е историята на вашия бизнес? 

Аз съм от стар търговски род в Годеч известен с името Лимонджий. Те са първите които са създали фабрика за лимонада,  която се е продавала и в западната ни съседка Сърбия.  Занимавали са се и с пререботване на вълна с помощта на машини-дараци,  внесени от прадядо ми директно от Германия.  Имали са кръчма в центъра на града с наименованието "Гюргево".  По-късно след 1989 г. на мястото на кръчмата, баща ми Тодор Николов създава един от първите магазини в Годеч. Животът ми е свързан с търговията още от ученическите ми години, когато помагах в единствената сладкарница в града, в която работеха моите родители. Това място беше център на социалният живот в града, в която годечани освен да похапнат вкусни пасти и боза разговаряха помежду си и научаваха интерестните неща в Годеч. Така неусетно след като завърших педагогическия институт във Враца започнах да вървя по стъпките на родителите си. През 1991 г. започнах като продавачка в Държавната книжарница в Годеч,  а след нейното закриване създадох първата частна книжарница в града. След като се омъжих с помощта на съпруга ми отворихме и други търговски обекти.

А каква беше вашата детска мечта?

Като всяко дете мечтата ми не е била само една. Първата ми реална мечта беше един ден да стана стюардеса, а по-късно детска учителка. Професии, които нямат нищо общо с това което се занимавам днес.

Какви са проблемите във Вашия бизнес?

Като цяло в страната един от основните проблеми на бизнеса е недостига на работна ръка. Младите хора подценяват работата на търговския работник, голяма част от тях търсят работа в големия град или в чужбина. Повечето работници в моята фирма са хора с дълготраен стаж, които са работили доста години при мен. Има и такива работници, които не се задържат, работят малко и след време напускат.  

Какви качества трябва да притежава един Ваш работник?

Без да скромнича аз съм коректен работодател и най-важното качество което държа да притежава един работник е неговата коректност спрямо мен и клиентите. Другите качества се придобиват в процеса на работа.

С какво Вашата фирма допринася за икономическото развитие на града?

Смело мога да заявя, че съм създала препитание на 10-15 човека, на които съм благодарна че съвместно с тях фирмата е в едно добро състояние.

Имате ли желание децата Ви да тръгнат по Вашия път?

Въпреки че е много добре да се развива семейният бизнес, искам моите деца да намерят сами пътя в живота си. Аз ще съм благодарна ако по някакъв начин съдействат за развитието на фирмата и продължат в тази посока.

За хората, които не са добре ориентирани в бизнеса, какво бихте ги посъветвали?

Първото нещо, което бих ги посъветвала е да бъдат упорити, да преследват целите си. Да не се отчайват, защото винаги има моменти на спадове в живота и съответно успехи в начинанията, които са поели. Бъдете смели и всичко ще бъде възнаградено!

Материалът е изготвен от Светослав Светославов, ученик в 9 клас на СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.