Родовата памет и традициите в община Драгоман

1791 преглеждания

Родовата памет и традициите в община Драгоман

Традицията е онази неразделна част от обществото, която е запазена в гена на всяка една общност и я крепи като народ. Родовата памет се поддържа от празниците и традициите, свързани с тях. В община Драгоман традициите намират убежище в натовареното ежедневие.

Хората от малкото западно градче, са вярващи. Наличието на множество манастири и църкви будят в голяма част от драгоманците чувството за празничност и поставят пред тях задачата за запазването на предадените им от миналото обичаи и традиции.

През януари месец в Драгоман се проведе обичаят „джамала“. Група от млади момчета възстановяват традицията за втора поредна година. От рано сутринта започват да обикалят по къщите и улиците в града и селата. Носят звънци и чанове, опитвайки се със страшния си вид да уплашат и изгонят злите сили, а в замяна да донесат здраве, берекет, благоденствие и богата реколта. Стопаните очакват джамалите с дарове, които им поднасят.  Тук бих искала да добавя, че поздравявам младите ентусиасти, които разиграват древния обичай, но има нещо, което ме смущава. То е, че част от тях не го правят с желание, а тяхната крайна цел са така наречените ,, дарове”.

На празника Сирни Заговезни, в нашия край по- известнен като Поклади, голяма част от семействата в града палят огньове и ги прескачат за здраве. Младите мъже се надпреварват кой ще прескочи, колкото се може по- буен огън, за да демонстрират сила и ловкост.

В началото на месец март посрещнахме Баба Марта. Ние, младите доброволци от БМЧК - Драгоман, където членувам и аз, посетихме ДЯ ,, Здравец”и разказахме на децата легендата за мартеницата, за Баба Марта и традициите, които се спазват. Опитахме се да им предадем знания, които хем да им бъдат полезни,  хем да пренесат в следващото поколение и да запазят родовата памет.

Цветница и Великден се отбелязват с литургия в храм  ,, Св. Арх. Стефан” в  Драгоман. Всяка домакиня меси козунаци и цялото семейство боядисва яйца.

На Коледа коледарите излизат по улиците и пеят песни, за да прогонят караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Отново младите ентусиасти, които играят джамалата, биват и момци ,, коледари”. Те обхождат част от града и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата като пожеланията са посветени на дома и стопанина.

Община Драгоман чества своя празник на 27 декември - Стефановден. Миналата година празникът започна с провеждането на Архиерейска Света Божествена молитва в храм ,, Св. Арх. Стефан”. Празникът продължи  с тържествен концерт в Спортна зала Драгоман. Това събитие се провежда за пета поредна година.

Международният фолклорен фестивал ,,Нишавски хоровод” е доказателство, че родовата и историческата памет  съществуват - това е празник, който събира физически разделени, но духовно обединени хора, които населяват пограничната част на Западна България и Източна Сърбия. Фестивалът се провежда на 24-ти и 25-ти май едновременно в двете държави - България и Сърбия, с фестивални градове Драгоман и Димитровград. Основната цел на този фолклорен фестивал е да запази интереса към родния фолклор жив и да подкрепя българите от двете страни на границата, да се чувстват едно цяло.

Всяка година аз посещавам това събитие и емоцията да видя толкова хора, с обща история и култура, на едно място е истинско удоволствие за душата и очите. Винаги се чувствам щастлива, когато гледам програмата и слушам речите на сръбски и български представите, гости на събитието, които  адмирират подобни дейности.

Радвам се, че живея в малко градче,  в което традициите, обичаите и родовата памет още съществуват, а не са заместени от злободневните проблеми на обществото.

Материалът е изготвен от Александра Александрова, ученичка в 10 клас на СУ "Христо Ботев" град Драгоман, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС

Снимки - Ангел Лазаров