Росица Иванова, Областен управител на Софийска област: За първи път в цялата страна се реализира Регионална програма за заетост и обучение, която и към момента осигурява работа на 102-ма души във всички 22 общини на Софийска област

2525 преглеждания

В четвъртата, последна част от интервюто с г-жа Росица Иванова, са засегнати основните аспекти от дейността на Областната администрация през 2016 г., в различните дейности и ресори,  както и предстоящите през 2017 г. задачи. Читателите на EspressoNews ще научат и формулата за успех, която г-жа Иванова споделя.

 

Как бихте определили изминалата 2016 г.? Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте? Кои неща бихте определили като  най-значимите успехи в работата си?

 

2016 година беше една сложна, но и успешна за общините и Областната администрация на Софийска област година. Много са значимите постижения в дейността на Областна администрация през изминалата година и те са при реализирането на всички политики и направления на дейност на администрацията, а също така благодарение на отличната екипна работа на служителите, без които те не биха били възможни. За първи път в цялата страна се реализира Регионална програма за заетост и обучение, която и към момента осигурява работа на 102-ма души във всички 22 общини на Софийска област. Програмата е нов подход за въвеждане на регионализацията  и създаване на условия за повишаване ефективността на активната политика на пазара на труда и подобряване на достъпа до заетост на лица от уязвимите групи. Регионалната програма за заетост стана възможна, благодарение на промените в Закона за насърчаване на заетостта, приети през 2015 година. Реализирането на Регионалната програма за заетост бих определила като успех в работата на Областната администрация и експертите от останалите институции, с които си партнираме.

 

През изминалата година се проведоха едновременно президентски избори и национален референдум, като областната администрация има свои функции при организацията им?

 

Предизвикателство пред екипа ни беше организацията за провеждането на двата тура на Изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум. Знаете, че Софийска област е най-голяма по брой общини в страната и въпреки това екипът успя да създаде добра комуникация и координация и изборният процес и обработката на документацията преди и след това да премине гладко и при отлична организация. Получихме и поздравления за работата си, което ни мотивира да работим и ни дава знак, че се движим в правилната посока.

Ако разгледаме различните аспекти от дейности по отделно, какво бе направено в сферата на здравеопазването в областта през 2016 г. с участието на областната администрация и Ваши лични инициативи?

Предизвикателство за мен и екипа ми бяха  проблемите в здравеопазването породени от обединяването на центровете за спешна помощ на София град и София област, както и опасността болницата в Пирдоп да бъде закрита заради дългове. Под мое домакинство бяха организирани няколко срещи между местната власт, ръководството на МБАЛ Пирдоп, бизнеса в района на Средногорието, имахме и няколко срещи с ръководството на Министерството на здравеопазването, с цел всяка от страните да поеме ангажимент и да направи каквото е по силите й за спасяването на болницата, която е от  стратегическо значение за региона. Надявам се ситуацията да има положителен изход, за което всички продължаваме да работим. В последните дни на миналата година съвместно с ръководството на РЗИ и намесата на МС успяхме да запазим четири значими областни лечебни заведения да не преминат към столичната РЗИ, което безспорно е най-значимо постижение в тази област.

 

Вече говорихме за сътрудничеството между областните и общинските администраци, но едно обобщение на най-добрите практики?

 

Безспорно най-значимото постижение през изминалата година е наложилата се политика на администрацията ни за пълна и цялостна подкрепа и съдействие на общините при реализирането на всички политики на управление, и на законотворческата дейност на общинските им съвети, а също така и към гражданите и фирмите от бизнеса и икономиката на територията на областта. Гордея се с разработването и реализацията на нови и добри инициативи и политики, нетипични за дейността на областните администрации, но изключително полезни за общините ни. Имам предвид коментираните вече подписани меморандуми за партньорство и сътрудничество в областта на привличане и развиване на чуждестранни инвеститори и инвестиции в общините, развиване на спортната политика и младежките дейности, в сферата на социалните услуги и грижата за най-малките деца – с фондация“Надежда и домове за децата“ и Фондация „Подарете книга“. Организираните за първи път Бизнес-закуски – четири срещи с всички представители на бизнеса от областта по региони. Разширяване на традиционната инициатива за номинация и връчване на годишни награди на Областния управител с Награди в сферата на образованието и културата по повод 24 май.

 

Управлението на държавната собственост, като фокус в работата на областната администрация?

 

За юристите най-големият успех е приключването на дело за защита на държавен имот в София, на бул. Витоша №4, което се водеше в продължение на 8 години; за служители, разпореждащи се с държавната  собственост това са 14-те безвъзмездно прехвърлени на общините имоти държавна собственост, проведените 12 търгове за продажба на държавни имоти и земи, привеждане в законов вид на архивите на отдела; за отдел „ЕТРУТ” безспорно най-големите успехи са при реализирането на НПЕЕМЖС: 136 сгради в 18 общини в областта са включени към момента в Националната програма, 61 сгради са в процес на саниране, 4 блока са въведени в експлоатация; изключително успешна беше годината за служителите от „Регионално развитие”, с които разработихме всички политики, в т.ч. и нетрадиционни и иновативни, единствени по рода си инициативи, които вече изброих и други.

 

Не веднъж споделяте, че проектът „Храмът на родовата памет” в село Миланово, община Своге е едно от най-важните за Вас постижения не само в сферата на културата?

 

Да, едно от най-значимите постижения на Областната администрация през 2016 г., е проектът „Храмът на родовата памет. Консервация, реставрация и експониране на Църквата „Св. Рождество Богородично” – с. Миланово, община Своге”, който се реализира по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Реализираме го в партньорство с Дирекция ПП „Врачански балкан“ и Polar Permaculture Solutions AS – кралство Норвегия. За кратко време през 2016 година успяхме да завършим консервационно-реставрационни и строително-ремонтни работи на църквата „Св. Рождество Богородично“, изградихме и посетителски център до нея и така успяхме да обособим една интегрирана експозиционна среда на това красиво място. Успяхме да обучим и квалифицираме и 20 представители на ромския етнос в община Своге, на които осигурихме и временна заетост по време на строителството като озеленители и пътни строители. Много приятни емоции, не само за нас, но и за жителите и гостите на село Миланово и община Своге донесе и фестивалът, който организирахме под надслов „Традиции и родова памет“. Той срещна фолклора и традициите, бита и културите на Миланово и Норвегия, като норвежките ни приятели се насладиха на местните песни, танци, предания, природа и гозби и предложиха на гостите на фестивала свои традиционни специалитети, показаха им живота на целогодишно ледените острови, красотата на Северното сияние и облеклата, носени от предците им в миналото. Вярвам, че благодарение на реализирането на проекта ни, който е към своя край, ще популяризираме района около църквата, който носи магичен заряд, и ще превърнем фестивала в ежегодна традиция, с която да привличаме все повече туристи на прекрасните места от Софийска област, каквото е село Миланово.      

 

Какъв ще бъде акцентът в работата на Областната администрация на Софийска област през 2017 година? Образование, здравеопазване и отбрана са държавните приоритети за 2017 г., как тези приоритети се превръщат в конкретни действия и политики на местно ниво и каква е ролята на управляваната от Вас администрация за това?

 

Началото на годината е времето, когато се начертават основните цели, приоритети и инициативи, които предстои да приемем и изпълняваме през 2017 година, и този процес тече в момента. Убедена съм, че експертите от администрацията ще заложат отново полезни и нови проекти и идеи в годишните си работни планове. Това, което предстои в най-близък план на екипа експерти на Областната администрация, съвместно с РУО-София регион и общините, да разработят Областната стратегия за личностното развитие на децата и учениците за двугодишен период. Това произтича от последните промени на Закона за предучилищното и училищното образование. Тя е насочена към осигуряването подкрепа в две направления - обща подкрепа за развитието на всички деца и допълнителна подкрепа, насочена към децата със специални образователни потребности, децата с хронични заболявания, тези с изявени дарби и децата в риск. Вярвам, че Стратегията ще бъде един изключително полезен документ, който няма да остане „на хартия“ и ще се превърне в реални политики и действия по места.

 

Като жена, заемаща толкова отговорен пост и ангажирана с темата за реализацията на жените, споделете своя опит и съвети с читателките на Espressonews. Има ли „рецепта за успех“ в кариерата?

    

Рецептата е много стара и доказана в практиката, а именно „Работа, постоянство, всеотдайност, принципност и върховенство на закона, уважение и зачитане на партньорите и членовете на екипа, и пак работа!” – вероятно ще прозвучи клиширано, но това е моята изпитана в професионалния ми и житейски път рецепта. (А това, че съм жена на отговорен управленски пост в България налага да се работи неколкократно повече от мъжете!)

 

През 2017 г. Софийска област и общините на запад от София ще...

През 2017 г. Софийска област и общините на запад от София ще продължат да бъдат приоритетен регион за Областния управител и ще продължат в правилната посока, която поеха общинските ръководства през изминалата година – на европейско развитие, напредък и видими постижения в благоустрояването и подобряването на инфраструктурата им, както и цялостното им развитие, искрено се надявам и си го пожелавам!

 

Областната администрация на Софийска област бе удостоена и със Специална награда за най-просперираща областна администрация в осмото издание на Годишни призове на фондация „Прозрачни регламенти“ за 2015 година.Журито на конкурса, който е на принципа на самономинацията, е отчело значителния напредък, който Областната администрация е постигнала за повишаване на степента на публичност и прозрачност в действията си.

 

Десислава Василева