Росица Иванова, областен управител на Софийска област: „С кметовете от Софийска област съвместно превърнахме много идеи в успешни инициативи”

2189 преглеждания

*EspressoNews представя втората част от интервюто с г-жа Росица Иванова, в която основен акцент са съвместните инициативи и сътрудничество между областната администрация и общините на запад от София в сферата на управление на имущество, реализация на мащабни проекти в областта на масовия спорт, привличането на инвестиции и изграждане, ремонт и обновяване на пътната инфраструктура в региона.

 

Какви съвместни инициативи имахте и какво предвиждат дългосрочните Ви планове с шестте общини?

Водещ принцип в работата на Областната администрация на Софийска област е бил както ръководството, така и експертите, да бъдем изцяло в подкрепа на общините, като ги консултираме и съветваме, когато имат нужда, като не възпрепятстваме и не бавим работата и проектите им. Стараем се да подкрепяме, според компетенциите и правомощията ни, добрите им идеи и каузи. 

В тази връзка ще кажа, че през 2016 година Областният управител е прехвърлил безвъзмездно правото на собственост върху общо 11 имоти частна държавна собственост в шестте общини (от общо 14 за областта). По желание на кметовете, 2 имота в Костинброд, 3 в Драгоман, 3 в Сливница и 3 в Годеч преминаха във владение на общините. Всички имоти и сградите, които се намират върху тях, ще се използват за реализирането на социално-икономическите политики на общините – за развиването на социални дейности и за предоставянето на различни услуги за обществеността. Какво по-хубаво от това излезли от употреба сгради да бъдат „съживени“ отново и да се превърнат в места, в които хората се обучават, участват в събития, семинари и инициативи, или получават социалната грижа, от която се нуждаят?

 

Коя инициатива, реализирана в партньорство между областната администрация и местната власт бихте отбелязала като пример за добро сътрудничество и устойчиво развитие?

 

С кметовете от Софийска област съвместно превърнахме много идеи в успешни инициативи, ще отбележа някои от най-полезните с общините на запад от София. Те приеха много добре една иновативна инициатива на Областната администрация и НСА „Васил Левски“. Става дума за организирането на спортни празници или „Ден на спорта“ в общините. Тези мероприятия стартираха на 23 април 2016 г. от Годеч и предизвикаха невероятен интерес сред местното население и особено сред децата и младежите. В рамките на първия по рода си Меморандум за сътрудничество, който през месец юни подписахме с НСА, и с който се ангажирахме да развиваме и популяризираме спорта и здравословния начин на живот в Софийска област, с партньорите ни организирахме такива мащабни спортни форуми в още две общини от областта. На 26 ноември се проведе Ден на спорта в Драгоман, последва го и Сливница – на 3 декември, а през 2017-та плануваме да продължим с тези спортни празници. С тях целим да покажем на хората какви възможности имат за спорт, защото понякога много от тях не са подозирали, че биха могли да практикуват стрелба с лък или хокей на трева например, за които общините ни имат условия. Дните на спорта са и още едно поле за изява на местните спортни клубове, на училищните отбори, но и начин за привличане на младежите към спорта и изпълване с дейност на новоизградените спортни зали в общините от областта. Гости на тези спортни празници са изявени български спортисти, олимпийски и световни шампиони, любимци на редица поколения, които споделят опита си. Студентите и отборите от НСА пък правят демонстрации и ръководят игрите, дават инструкции на желаещите да изпробват някой спорт, разясняват с какво е интересен и т.н. Отново в рамките на Меморандума бяха организирани и две регионални конференции за учителите по физическо възпитание, треньорите и общинските служители, отговарящи за спорта и младежките политики. Целта беше да се обмени опит, ценни идеи, да се дискутират проблемите на спорта, като от там да започне и изготвянето на концепцията за политики за развитието на спорта на областно ниво, в която да имат участие всички страни, ангажирани в процеса.

 

Какво можете да кажете за инициативи в сферата на икономиката, привличането, както на частни инвестиции, така и на средства по проекти финансирани от Европейския съюз?

Ще продължим и дейностите в рамките на Споразумението за сътрудничество и партньорство, което Областната администрация подписа с холандското дружество „Инсигния Проджект Мениджмънт“ ЕООД, което има интерес да инвестира както на запад от София, така и в цялата Софийска област. Тук съвместната работа с общинските ръководства е важна, защото трябва да представим възможностите за развитие на бизнес на тяхна територия по най-добрия начин, с цел привличане на инвеститори, инвестиции и разкриване на нови производства и работни места в региона.

В новия програмен период, който започна от 2014 г. и ще продължи до 2020 г., Европейският съюз ще осигурява финансов ресурс за насърчаване и подпомагане развитието на регионите. В тази връзка полезно ще бъде общините на запад от София да се обединят на регонален принцип, за да могат да се възползват оптимално от възможностите на европейската солидарност за икономическото развитие и напредъка на северозападния регион. Тази идея вече е обсъждана на срещи, но предстои да бъде развита и реализирана в най-полезния вариант за общините.

 

С какво държавата може да съдейства и как ще се развият проектите, свързани с възстановявне на пътната инфраструктура и изграждане на нови пътища от републиканската пътна мрежа, важни за бизнеса и гражданите в региона? 

Подобряването на състоянието на пътищата продължава да бъде сред най-големите желания и на гражданите, и на местната власт, а разбира се и на държавните институции, защото добрата инфраструктура не само улеснява живота на хората, повишава тяхната сигурност при пътуване, но и привлича инвеститори, туристи, води до още редица ползи за отделните населени места. В тази връзка през изминалата година беше направено не малко. Бяха ремонтирани някои от ключовите участъци от републиканските пътища, както и съоръжения, които има по автомагистралите, минаващи през територията на Софийска област. На места ремонтите продължават и към момента. 

Като Областен управител пътувам много и познавам в детайли проблемите на инфраструктурата в региона, затова използвам всяка възможност да съдействам за тяхното решаване. През м. декември мин. година на заседание на РСР на ЮЗР по мое предложение Регионалния съвет прие решение за включване на най-проблемните пътища от региона в бизнес плана на АПИ и ОПУ-София за 2017 година: път 811 II-81-Сливница–Гълъбовци–Гургулят–Ракита–Брезник-Трън; път III-813-Драгоман-Прекръсте-Каленовци-Букоровци-Годеч; пътя от Драгоман през Голямо и Мало Малово-Цръклевци-Ломско шосе. В община Драгоман има още проблемни пътища, за които ще се търсят възможности за ремонт и рехабилитация, като участъка Драгоман-Габер, и други.

На 29 септември 2016 г. в Сливница беше проведено и обществено обсъждане за нуждата от спешен ремонт на пътната настилка по път 811 II-81-Сливница–Гълъбовци–Гургулят–Ракита–Брезник с представители на местната общественост, както и на всички ресорни институции от област Перник и Софийска област, за да обсъдим и дадем гласност на проблема. Разбира се, всички участници бяхме единодушни, че трасето се нуждае от цялостен ремонт. Затова той беше един от пътищата, които предложих повторно на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, да бъде подаден до АПИ и включен в инвестиционната програма на Агенцията за 2017 г. Предстои да разберем какво ще бъде решението на АПИ.  

Искрено вярвам, че ресорните институции ще вземат решение в наша полза.

През предстоящата 2017 г. очаквам да започне изпълнение на одобрения проект за пълна рехабилитация на Ломско шосе от околовръстната дъга до прохода Петрохан. Знаете със сигурност, че в процес на подготовка е и проекта за изграждане на новата магистрала София-Калотина, като част от европейския коридор София-Ниш-Белград – за западна Европа.

 

*Следващата част от интервюто с г-жа Иванова, ще може да прочете в петък 20.01.2017 г.

Десислава Василева