Руслана Аспарухова - Песента винаги остава в сърцето

2473 преглеждания

Една частица от прочутия хор "Мистерията на българските гласове"

„Много е хубаво човек да е отворен и да научава нови неща, защото само печели от това.", казва голямата народна певица Руслана Аспарухова от "Мистерията на българските гласове".

Руслана е на 8 януари 1969 г. в град София, но е отраснала и живее и до днес в Банкя. Дете на учител и лекар, тя избира друг път на развитие и успява да съхрани и раздаде с цялата си душа българският дух по целия свят. Назад във времето, нейният прадядо Мито Иванов, бил първият учител в Банкя. Той е от близкото село Клисура, от където са и нейните корени. Друг прадядо в семейството ѝ бил много уважаван човек, личен кожухар на цар Борис III.

Имала е живо детство, което преминава без телефони и компютри, с много игри и много приятели. Началото на любовта към музиката започва в трети клас, когато в 78. СУ „Христо Смирненски“ се появява диригент, който искал да направи хор и подбирал певици. Тя заема мястото си в хора, с който участват на различни събития сред които празниците на минералната вода в Банкя, където Руслана се среща с артистите Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Емил Димитров и Лили Иванова – едни вдъхновяващи и оставящи отпечатъци в историята на изкуството хора.

Преди участието ѝ в хора е играла народни танци при Веско Петров, но за кратко, което отново разкрива любовта към българското народно творчесто.

След като завършва средното си образование в 78-мо СУ „Христо Смирненски“, записва висше образование в УНСС със специалност  финанси и икономика. Започва работа за кратко в банка ДСК, а по-късно радиото обявява  конкурс за хора на радиото, който и до днес е много престижен. Когато чува  за конкурса , решава да участва благодарение на един много добър човек , който разбирал от работата си повече от всеки друг, и успява да извади от гласа ѝ най-доброто - Боян Нанков. Той ѝ дава кураж да участва в конкурса, като я убеждава, че ще спечели въпреки, че била несигурна в себе си.  В хора имало само две свободни места - за сопран и алт. Тя печели конкурса и започва да пее в шопския ансамбъл, който е сред елита в самодейните състави.

Хорът приема името си „Мистерията на българските гласове“ благодарение на  швейцарския етномузиколог - Марсел Селие, който идва в България, за да проучва металите, но пленен от невероятния ни български фолклор, отдава сърце и душа за хора, който печели Грами през 1990 г. за албумът „Le Mystere des Voix Bulgares” част втора. През това време обаче, Руслана печели едновременно две награди  – триумфа на ансамбъла и раждането на първородния ѝ син.

Руслана Аспарухова с вълнение помни всеки миг и всяко пътуване с „Мистерията на българските гласове“. На много от концертите по света, публиката се изправя на крака и не пуска хора да слезе от сцената с бурните си аплодисменти. Хиляди хора не отделят поглед от невероятното им представяне. През 2005 г. певиците са поканени да пеят в Люксембург по време на подписването на договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, а хоровият състав е обявен за културен посланик на България в Европа. Руслана споделя прекрасните чувства от този ден, припомняйки си как министърът на външните работи на България тогава, Соломон Паси, се просълзява от вълнение и щастие.

Певицата гордо показва любовта си към България и споделя, че едно от любимите  ѝ занимания са разходките в родния ѝ град, където среща и любовта на живота си нейният съпруг, с който винаги е опора в съвместния им живот . Руслана се гордее с двамата си сина, които са инженери и ги е възпитала да носят винаги в себе си българския дух. Едно от най-трудните неща за нея било, да остави децата си при всяко пътуване с хора        

Хоровата певица е била на хиляди красиви места, но най-впечатлена е от Япония и тяхната стриктна и чиста нация, която винаги е отворена за красотата. Всяка сутрин се буди с мисълта, че денят ще бъде прекрасен и ще ѝ  донесе само позитивни емоции. Според нея, онова нещо, което я прави уязвима е, че среща гневни и разочаровани хора. Искрено желае всички  да бъдем по-позитивни, да приемаме доброто и да го носим в себе си. Надява се някой ден нашите деца, да мислят за нея само с позитивизъм и да остави следа след себе си с хора, който е направил световен пробив и е донесъл слава и чест за България.

На „Мистерията на българските гласове“ предстои над 90 концерта в Европа под  диригентството на Дора Христова до края на годината. Амбициозната и усмихнатата Руслана Аспарухова успя да отдели време в последния си свободен ден, за да разкрие пред мен цялата магия на световноизвестният хор – „Мистерията на българските гласове“.   и да сподели своето разбиране и житейско мото, че кариерата на една певица никога няма край, защото, както казва тя: „Песента винаги остава в сърцето“.

Материалът е изготвен от Нина Митова, ученичка в СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, за ученическия конкурс на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца