С богата програма в Елин Пелин отбелязаха Националния празник на България

2058 преглеждания

Репортаж на Виктория Димитрова, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

И тази година, на 3 март, в град Елин Пелин бе отбелязан Националния празник на Република България. На този ден през 1878 година в градчето Сан Стефано, близо до Цариград, Русия подписва със султана на Османската империя договор, според който България става автономно княжество с християнско правителство и народна войска.

Програмата на събитието започна с пристигането на Райна Княгиня, в чиято роля се въплъти танцьорката Валентина Колчева, на бял кон, последвана от военните, духовият оркестър, гражданите и гости на града. Военните носеха българското знаме, което бе тържествено вдигнато и развято от вятъра, като сякаш напомняше на всички за великата история на българския народ и достойните саможертви на нашите прадеди.

Водещият на програмата, Тодор Янкулов, поздрави всички по случай трети март с прочувственото си рецитиране на стихотворението „Даваш ли, даваш Балканджи Йово“ на Пенчо Славейков. На събитието присъстваха както местни жители, така и много гости, едни от които народния представител Васил Цветков и заместник-областен управител на Софийка област  Светлана Трендафилова.

Кметът на Община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов поднесе реч, в която напомни,  че ако ние сме заедно, заедно почитаме и заедно сe борим, няма да се налага да се освобождаваме от тирания. Слово за празника поднесе и председателя на Общински съвет Елин Пелин - Николай Плещов. Той пожела нашият народ да намери националния идеал, като вярва, че това е единствения път България отново да бъде горда страна. След това, всички съграждани и гости сведоха глава за едноминутно мълчание и се поклониха пред мъчениците на свободата. Последва изпълнение на Женски народен хор и Женска фолклорна група при НЧ „Елин Пелин 1896“.

Участие в тържеството взе и представителен мажоретен състав „Светла“, който зарадва публиката с танца „Тих бял Дунав“, а по-късно и с „Руски танц“. Децата от детска вокална група „Камбанки“ изненадаха всички с безгрешното си изпълнение на песента „Де е България?“, а мажоретен състав „Нани Денс“ заедно с представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ зарадваха жителите на града с марш „Привет музиканти“.

В програмата бе включено и неповторимото изпълнение на Данаил Петров - „Моя страна, моя България“. Накрая, шопски ансамбъл „Ради Радев“, при НЧ „Елин Пелин 1896“, представи „Танцова картина“ по стихотворението на Иван Вазов „Де е България?“. Участниците изиграха различни по вид хора̀, без никаква почивка, като предадоха своята неизчерпаема енергия и празничен дух и на останалите.

Като повелява един истински празник, програмата завърши с хоро, в което се включиха жители и гости на град Елин Пелин дошли да почетат Националния празник.

Материалът е изготвен от Виктория Димитрова, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин