С вкусни гозби и богата програма Петърч посрещна гостите на Празника на зелето

1830 преглеждания

Ежегодната проява уважиха и редица официални лица

Местни жители и много гости събра в последната събота на октомври Празникът на зелето в село Петърч. Популярното ежегодно събитие се организира от кметство Петърч, местното НЧ “Нов живот – 1919”, Община Костинброд и е подкрепено от Регионално депо Костинброд.

Празникът на зелето стана повод за отличаването на първия председател на читалището в селото по повод неговия 88-ми рожден ден. Той получи специална книга за Костинброд и признанията на местната власт за своята отдаденост за развитието на културата в региона.

Последва фолклорна програма, след която започна и същинската част на фестивала. И тази година в рамките на празника бяха избрани най-вкусното и атрактивно от изложените ястия със зеле и най-тежката зелка. Беше оценена и креативността на местните, изработили произведения на изкуството от зеле.   

 По случай традиционния празник на къдравия зеленчук беше изпечен “Зелникът на годината – най-големият зелник в България“. Баницата бе дълга цели 200 метра. За приготвянето й местните домакини употребиха 80 кг брашно, 80 кг зеле и над 15 литра мазнина. Зелникът стана толкова вкусен, че беше изяден буквално за минути.

До късния следобед площадът в Петърч бе изпълнен с посетители, които се наслаждаваха на празничната програма.  

Празникът на зелето бе уважен от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев, народния представител Васил Цветков, кмета на община Костинброд Трайко Младенов, заместниците му Александър Ненов и Теодора Гогова, кмета на село Петърч Борислав Борисов, председателя на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев, общинските съветници Иван Иванов, Клара Кръстанова и Даниела Станкова, кметовете на столичните райони „Надежда“ – инж. Димитър Димов и „Връбница“ – Младен Младенов.

Водещ на Празника на зелето бе Рангел Вангелов.

EspressoNews