С впечатляващи спектакли читалища, детски градини и артистични формации посрещат празниците и своите годишнини

1538 преглеждания

В община Костинброд

Продължиха концертите и културните прояви на територията на община Костинброд и в последните дни преди Рождество Христово. За посрещането на празника специални спектакли и концерти подготвиха детски градини, читалища и артистични групи от общината.

Децата от ДГ “Детелина” - с. Драговищица поднесоха своя коледен поздрав в залата на кметство. Директорът на детското заведение Румяна  Аврамова и кметът на община Костинброд Трайко Младенов приветстваха гостите и възпитаниците на забавачката, като им пожелаха здраве, много късмет и щастлива 2019-та година.

Настроението на всички присъстващи успяха да приповдигнат изпълненията на малчуганите, които рецитираха, пяха и танцуваха, а в края на празника заслужено получиха коледни пакети с лакомства. За финал на присъстващите бе раздадена питка с късмети.

С прекрасни музикални изпълнения зарадваха гостите в малкия салон на НЧ ”Иван Вазов-1947”  и дамите от вокална група „Танго“. Те получиха по една червена роза в знак на уважение и признателност, поднесени лично от кмета на Костинброд Трайко Младенов и заместника му Александър Ненов.

Най-автентичните традиции за посрещането на Коледа и прекрасни умения в народните танци показаха и от ТС „Хайдушки ручей“ при НЧ „Труд и просвета – 1941“ - с. Градец.

За организирането на великолепния спектакъл и за това, че пазят живи традициите, секретарят на читалището Снежана Радева, кметът на Градец Искра Димитрова, ръководителят на танцовия състав Венцислав Спасов, както и всички местни самодейци,  получиха специални поздравления от Трайко Младенов, който уважи и техния празничен концерт. Кметът на Костинброд отправи пожелания за весели празници към всички присъстващи, любов във всяко семейство и много деца, защото те са бъдещето.

Кулминацията на концерта бе появата на Дядо Коледа, който раздаде подаръци на всички послушни деца.

В Драговищица децата от школите по изкуства към НЧ “Георги С. Раковски – 1928” представиха коледния спектакъл “По пътя на светлината” пред гости и родители. Със своите песни, танци, театър и много настроение, малките герои показаха, че не са важни полът, расата или професията, когато ги обединява светлината на Коледната звезда – пътят на добротата, надеждата и любовта.

Гостите бяха приветствани от секретаря на читалището Диана Михайлова, която благодари на всички присъстващи за непрестанната подкрепа и загриженост към децата и школите.

Приветствие отправи и заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов, който поздрави децата и семействата им за желанието и устрема, благодарение на които в школите по изкуства кипи творчески живот.

В словото си Александър Ненов съобщи и добрата новина, че и през 2019 година развитието на културата в община Костинброд ще бъде приоритет за местното ръководство, като поради тази причина за читалищата е предвидена допълваща субсидия.

Специални благодарности получиха и Бисера Иванова - ръководител на МШ “Иркапей”, Емилия Михайлова - основател на ТШ “Емиданс”, Митрушин Паунов - бивш хореограф на ТШ “Емиданс”.

По време на празничния концерт бе представен и новия хореограф – Емилия Димитрова, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/.

С грандиозен концерт ТС „Зорница“ към НЧ ”Иван Вазов-1947”отбеляза десета годишнина. Спектакълът представи на гостите в залата българската обредност и традиции чрез изпълненията на близо 50 деца на възраст между 5 и 18 години.

Създаден през 2008 г., съставът не спира да издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален и обреден фолклор, за което му помага и един от доказаните специалисти в тази област – хореографът Димитър Николов. По време на своята 10-годишна история ТС „Зорница“ има спечелени редица награди и отличия, за което допринасят и ръководителите на „Зорница-джуниър” Жаклин Ангелова и Василена Балчева.

Това изтъкна в приветственото си слово към присъстващите на концерта кметът на Костинброд Трайко Младенов, който връчи цветя и подаръци на всички, които допринасят за развитието на културата и запазването на местните обичаи и родова памет.  

Кметът на пропусна да припомни, че в Костинброд наближава още една 10-годишнина – тази на Фолклорния фестивал „Шопски наниз“, чието издание през 2019 г. ще бъде проведено на обновения градски площад, който включва и ремонт на фасадата и покрива на най-голямото читалище в общината - НЧ ”Иван Вазов-1947”.

В края на концерта и заместник-кметът на Костинброд с ресор култура Александър Ненов отправи своите приветствия към участниците и гостите на събитието. То приключи с връчване на цветя и подаръци на хореографите и ръководителите на ТС „Зорница“ и почетни грамоти на танцьори, които са част от състава от неговото основаване. Водещ на юбилейния спектакъл бе Рангел Вангелов.

Сред официалните гости на предпразничните мероприятия бяха още председателят на Общински съвет-Костинброд д-р Атанас Тенев, Анна Радовска – заместник-председател на Общински съвет- Костинброд, Иван Иванов - общински съветник, Юлиан Ангелов – народен представител в 44-то Народно събрание, Албена Виденова - кмет на село Драговищица, Искра Димитрова – кмет на село Градец и др.  

EspressoNews