С грандиозен финал в Костинброд завърши Ретро рали България 2018

2414 преглеждания

Големият победител е отборът Аксел Трангбаек – Шинка Маринова

22 от общо 23 заявени екипажа взеха участие в Ретро Рали България 2018, чийто домакин бе община Костинброд.

Състезанието се проведе през уикенда и включваше два етапа. Автомобилите, участници в Четвъртото международно ретро рали, изминаха обща дистанция от 480 км, по-голямата част от които на територията на Софийска област. Първият етап от трасето премина през гр. Костинброд – с. Зверино – гр. Правец – с. Рибарица – гр. Троян.

Събитието бе открито от директора на състезанието Васил Кубадинов и неговия заместник Камен Михайлов, които представиха участниците и техните возила. Приветствие към всички отправи и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който пожела успех на състезателите в Ретро Рали България и даде начало на парада на ретро автомобили, развявайки стартовия флаг.

Ралито започна с надпревара за време по скоростната отсечка на ул. „Йордан Йовков“ в Костинброд. През първия пълен състезателен ден участниците имаха 5 специални изпитания за точност (СИТ). Съботният ден за участниците завърши в Троян.

В неделя от там започна втората част, в рамките на която ретро автомобилите преминаха през населените места в региона на Подбалкана, за да финишират отново в Костинброд. Именно там се проведе и официалната церемония по закриване на състезанието и награждаване на участниците.

Първи получиха своите купи призьорите в клас Е – победителите Аксел Трангбаек и Шинка Маринова с Мерцедес 190D и техните подгласници Любомир Гайдев и Мила Григорова с Порше 356С.

В клас F на най-високото стъпало стъпиха Владимир Димитров – Милка Гюрова с легендата Опел Аскона. Въпреки проблемите с дефектирал стартер, до тях се наредиха Емил Войнишки – Петя Войнишка с Фолксваген Карман, трети са Светослав Славков – Ани Славкова с БМВ 2000.

В клас G на почетната стълбица бяха Петя Комсалова – Дилян Димитров, благодарение и на уникалния им автомобил БМВ М6 635 CSi. Втори са Георги Петков – Милена Петкова с Мерцедес Бенц 380 sl, а трети – Георги Андонов – Ана-Мария Андонова с Мерцедес 200Е. Наградата в клас Hot Road бе връчена на Кристиан Желев – Кремена Желева, а около техния Ягуар имаше най-много желаещи да се снимат.

В приветствието си кметът Трайко Младенов изтъкна голямото значение на партньорството на Общината с Организатора на състезанието за развитието на Костинброд, а заместник-министърът на туризма Любен Кънчев подчерта, че с разрастването на проявата ще се увеличат както приходите, така и международната популярност на града. Заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов също награди някои от лауреатите.

По традиция председателят на Български Автомобилен Клуб Ретро Ваня Гюдерова поднесе специални награди. За „Феър плей” бяха отличени Валери Цеков и Андон Андонов, оказали помощ на съперници с технически проблеми.

Купи получиха и доайените Владимир Топалов – Калина Топалова, които дават пример на по-младите си колеги с всеотдайност, сърцата изява и боен дух, както и дебютантите – Ивайло Костадинов – Габриела Ангелова, които обещаха да продължат с ретро-изявите.

Инициаторът и основен двигател за реализирането на Ретро ралито Камен Михайлов получи почетен плакет за положения труд и ентусиазъм през годините. От своя страна той благодари на всички кметове, през чиито населени места премина маршрута на състезанието за добрата съвместна работа.

Кулминацията на двудневните усилия на екипажите настъпи при обявяването на генералното класиране. Георги Петков – Милена Петкова заеха третото стъпало на подиума, второто бе за Петя Комсалова – Дилян Димитров, а на върха се качиха Аксел Трангбаек – Шинка Маринова. Те получиха от Камен Михайлов символичен чек, който им осигурява безплатно участие в Ретро рали България-2019. Така на практика бе дадено началото и на заявките за петото юбилейно издание на ретро-събитието, за което организаторите обещават много изненади.

За усмивките и доброто настроение на участниците и гостите на ралито се погрижи поп изпълнителят Орлин Павлов, който изнесе концерт по покана на Община Костинброд.

EspressoNews