С изложба и представяне на книга продължиха честванията на празника на Костинброд

1382 преглеждания

Платната са на местни автори, а книгата е посветена на Константин Велики

С изложбата „Костинбродска живопис“ стартира Седмицата на Костинброд, посветена на празника на града, който се чества на 17 септември.

Експозицията отвори врати в малкия салон на НЧ „Иван Вазов – 1947“, а творбите, на които посетителите могат да се насладят, са на Лъчезар Стефанов – реставратор и художник, оставил свои произведения из цяла България,  Петко Миронов – художник-колекционер  и още видни костинбродски имена в областта на изкуството.

„Къщи  Самоков“ , „Дионисиев“ ,“ Храма“ , „Възнесение на Св. Илия“ и „Богородица с младенеца“ са само част от картините и иконите от изложбата.

Експозицията беше открита от Русанка Колева, която не скри любовта си към изкуството и очарованието си от постиженията на изложените автори. Те на свой ред пък запознаха всички присъстващи с историите на картините, представиха им техните имена.

Официални гости на събитието бяха Трайко Младенов – кмет на община Костинброд,  д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд и Александър Ненов – заместник-кмет на община Костинброд.

Във втория ден от честванията, отново в малкия салон на местното читалище, беше представена книгата книга “Величието на Константин и нашата участ” на Петко Атанасов.

Авторът запозна присъстващите с историята на Император Константин Велики и това, което го свързва пряко с град Костинброд. В литературната вечер се включиха още Александър Мошев – автор на редица книги, сред които „Bolgar: Тайните на нашия произход”, както и проф. Добрин Денев, в чието творчество са заглавия като „Свобода и всекиму своето”, посветена на Васил Левски. Всички те представиха своята гледна точка и анализираха произхода на Костинброд и неговото място в световната история.

Сред гостите на представянето отново бяха Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, Александър Ненов-заместник-кмет,  д-р Атанас Тенев-Председател на Общински съвет-Костинброд, Светослав Иванов-Директор на ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, граждани и много любители на литературата.

В своята презентация Петко Атанасов отдели голямо внимание на общото между Константин Велики и Костинброд, като подчерта специалното историческо място на града.  Именно тук се намира важният за християнството дворец на Императора „Скретиска”, където е резидирал владетелят, свързван и до днес с градовете: София /Сердика/, Рим, Париж, Истанбул, и превърнал се в патрон на множество християнски църкви.  

Днес светът знае, че император Константин Велики е канонизиран за светец, обявен е за равноапостолен и се смята за основател на Църквата. Съдбата на Константин е удивителна и поучителна, но каноничният му профил е ваян през столетията в полза на доктрината и така сме загубили много от истинския му лик, истинския му характер и истинското му величие.

Оказва се, че страниците останали в негова памет, не винаги са прочетени правилно, както и че при много от авторите има неразбиране или тенденциозност. В тази връзка Атанасов заяви, че неговата книга е основана на факти и сведения, които е събрал от различни авторитетни автори и историци.

След своето експозе, авторът проведе дискусия с гостите на събитието.   

Припомняме, че след 25-годишно прекъсване, Община Костинброд възобнови активните дейности за експониране на археологическия комплекс на нейна територия, където е разположена и резиденция ‚Скретиска“.  

През 2018 година, със заповед на министъра на културата, резиденцията на император Константин Велики „Скретиска“ е обявена за паметник на културата с национално значение. Със същата заповед са определени имотите, в които попада тя, за които са дадени предписания с цел нейното опазване.

Очаква се до броени  месеци, благодарение на съвместната работа на Община Костинброд с  МРРБ, МЗХГ, Областната администрация на Софийска област, Министерството на културата и с активната помощ на държавата, имотите, върху които попада резиденцията, да бъдат прехвърлени на Министерство на културата от собствениците им, след което Министерството, с предложение към Министерски съвет, да ги предостави за управление на Община Костинброд. Когато всичко това стане факт, община Костинброд има готова визия за превръщането на резиденцията в място за религиозен и културно-исторически туризъм, а районът около „Скретиска“ да се превърне в място за отдих и спа туризъм, допълват от местната администрация.

EspressoNews