С минута мълчание и тържествена заря, Годеч почете героите паднали за свободата на България

1863 преглеждания

С минута мълчание и тържествена заря, Годеч почете героите паднали за свободата на България

За днешното тържество на прощад "Свобода" в град Годеч и вчерашния празник посветен на Националния празник в СУ "Проф д-р Асен Златаров", разказва Радослава Павлова, ученичка в 10 клас на гимназията, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Факли, почетна рота, минута мълчание и празнична заря ознаменуваха отбелязването на Националния празник в Годеч. Тържественото честване започна в 18:00 ч. като годечани се събраха  на пощат "Свобода"  пред паметника на загиналите във войните. Почетният караул направи проверка, а площадът се огласи със стихове, рецитирани от учениците от осми клас на СУ "Проф. д-р Асен Златаров" в града.

В своето слово пред съгражданите и гости, кметът на града, Радослав Асенов заяви: "Днес е свещена дата за всички нас. Именно на 3-ти март през 1878 г. се подписва Санстефанският мирен договор, който полага основите на днешна свободна България. Всички знаем, че пътят към свободата не е бил лесен. Той започва от хайдушките пътеки, от нелегалните комитети на Левски. Минава през много саможертви, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола и завършва с подписването на Санстефанския мирен договор".

Венци и цветя бяха положени пред паметника от местни институции, политически партии, неправителствени организации и граждани, след което паметта на героите, загинали за свободата на България бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене. Празникът завърши с тържествена заря.

Тържество по повод Трети март се проведе и в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Годеч, вчера от 13.30 ч. Събитието започна с рецитал на стихове на ученици от седми клас, организиран от г-жа Маргарита Ангелова - учител по български език и литература. Директорът на училището г-жа Илина Николова поздрави възпитаниците на гимназията и техните учители с думите: "Скъпи деца, уважаеми учители в навечерието сме на най-светлия празник за България. Празник който ни кара да се чувстваме горди, нашият национален празник. Навечерието именно на този празник, искам да пожелая на всички вас да запазите българския дух, да обичате, да милеете за своята родина. Така като са милеели нашите предци!".

Антония Баева ученичка от седми клас изпя песента "Кой уши байрака", а г-жа Иванка Горанова - учител по история и цивилизация сподели: "Това е извоювана свобода, с която ние българите трябва да се гордеем, защото след тази дата България се появява на картата на Европа, като самостоятелна млада държава!".

За финал Антония Баева и г-жа Илина Николова изпяха в дует песента "Назад моме Калино" и получиха заслужените аплодисменти на всички.

Материалът е изготвен от Радослава Павлова, ученичка в 10 клас, в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.