С открит урок ще отбележат Трети март учениците в СУ "Летец Христо Топракчиев". Божурище посвети концерт на Националния празник

1256 преглеждания

С открит урок ще отбележат Трети март учениците в СУ "Летец Христо Топракчиев". Божурище посвети концерт на Националния празник

Още един поглед към празнични концерт по повод Националния празник, който се проведе вчера в Божурище и анонс за предстоящо събитие, посветено на Трети март, което ще се проведе в СУ "Летец Христо Топракчиев". Бианка Маринова, ученичка в 11 клас на местната гимназия, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

Тази година се навършват 140 години от Освобождението на България – денят, в който българите след пет века чуждо владичество получават отдавана жадуваната от тях свобода. Националният празник за поредна година бе отбелязан в гр. Божурище чрез традиционния празничен концерт в Народно читалище „Христо Ботев“. Трети март е един от най-българските празници, съчетаващ в себе си чувство за патриотизъм, родова памет и национална гордост. По време на борбите за освобождение на България Божурище не съществува на картата, но това не пречи на града ежегодно да отбелязва празника. През годините Денят на Освобождението е празнуван по различни начини.

Някои граждани свързват националния празник с превръщането си в чавдарчета, когато започват да носят сини вратовръзки и калпачета с лъвчета – символи на четничеството. Други пък свързват 3-ти март с празнични концерти или театър по темата на празника. От индивидуална гледна точка това е денят, в който ние българите си припомняме всички онези личности, посветили живота си в името на нашата свобода. Важно е да не забравяме българските бунтовници и революционери, загубили живота си в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Празничният концерт в Народно читалище „Христо Ботев“, гр. Божурище се проведе на 1-ви март от 18:30 часа. Той беше посветен, освен на Деня на освобождението, и на Баба Марта и Деня на самодееца. Встъпителните думи бяха на заместник-кмета на община Божурище Владислава Симеонова и секретаря на читалището Ваня Аризанова. „Нека отдадем почит на героите, които са заплатили със живота си, за да живеем ние днес в свободна страна. (...) Дълбок поклон!“ заяви Владислава Симеонова в своята реч.

След това програмата продължи с участието на танцови и музикални школи, състоящи се от малки и големи самодейци. Първи на сцената излязоха Дамският камерен хор. Те бяха последвани от Модерен балет „Невиданс“ със своите нестандартни танци; Вокални групи „Палави ноти“ и „Разноцветни“ и Клуб по спортни танци „София данс“. След това беше ред на любимите на публиката фолклорни формации с техните колоритни танци и песни. На сцената се качиха Детският фолклорен ансамбъл „Божурчета“, които „разтърсиха“ земята под краката ни със своите красиви български танци; Квартрет „Божур“ и  Фолклорната формация „Хера“. Последни, но не по важност, бяха Танцов клуб „Животвор“ – Пролеша и Фолклорна формация „Играорци“. За поредна година концертът по случай 3-ти март успя да събере на едно място толкова много хора, че залата отново беше препълнена. Всички граждани на община Божурище усетиха патриотизма и гордостта от това, че са българи. Всички те навярно си спомниха за онези личности като Левски, Ботев, Раковски, Волов, дали живота си в името на свободата.

Денят на освобождението ще бъде отбелязан и в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище с уроци по родолюбие. Ученици ще представят на свои съученици презентации, доклади, интересни факти или викторини свързани с 3-ти март и борбите за национално освобождение. Уроците ще бъдат проведени на 12-ти март при шестокласници и осмокласници по време на Часа на класа.

Материалът е изготвен от Бианка Маринова, ученичка в 11 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев" град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.