С почитане на традициите ще бъде отбелязан Тодоровден в Своге

1615 преглеждания

На 19 март от 11:00 ч. в местността „Ненчов чукар“, с. Зимевица, община Своге организира честване на Тодоровден. Официален гост на събитието ще бъде посланикът на Монголия в Република България - проф. дгн Лхамсурен Дугержав. По традиция ще се проведат традиционните конни надбягвания т. нар. „кушии”, както и надбягвания с магарета. Желаещите да участват в състезанията могат да се запишат до 15 март на телефони 0888/ 789 368 и 0887/ 640 331.
Общинското ръководство е предвидило общ награден фонд в размер на 450лв. За всички животни е осигурена храна. Празничната програма включва още атракции с коне и обучена ловна птица, много музикални и танцови изпълнения, надпиване с бира и много приятни изненади, които ще Ви заредят положително и ще превърнат празника Ви в незабравимо преживяване.
История на празника:
Тодоровден се нарича още Тодорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурни български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Източник: Община Своге