С такса за престой и паркиране за тежки МПС кметът на Драгоман предлага да се решат проблемите за останалите шофьори в града

1281 преглеждания

Кметът на Драгоман Андрей Иванов внесе Проект за изменение и допълнение на Наредба №1 за обществения ред, поддържане на чистотата  и  опазване общинските имоти на територията на община Драгоман.

Съгласно Закона за нормативните актове, заинтересованите лица могат да направят своите предложения и становища по проекта на Наредбата, която е публикувана на официалния сайт на общината, като ги изпратят на e-mail адрес:  obshtina_dragoman@abv.bg.

Причините, които налагат приемането на допълнението на Наредба № 1 за обществения ред, поддържането на чистотата и опазване на общинските имоти на територията на община Драгоман са продиктувани от обстоятелството, че множество товарни МПС с ремаркета и полуремаркета осъществяват престой и паркиране на градските улици, като създават затруднения за движението на други МПС и ППС. Обстоятелството, че улиците на града са отворени за обществена ползване не може да ограничи този престой и паркиране, но може да бъде основание за неговото регулиране и/или намаляване, а в случай, че тази цел не се осъществи, да бъде основание за събиране на такси в полза на общинския бюджет, от който след това да се планират разходи за поддръжка и ремонт на ползваните улици, амортизирани от тежките товарни МПС с ремаркета и полуремаркета. Това гласят мотивите, с които кметът обосновава своето предложение за промени в Наредбата. За нейното прилагане не се изисква разходване на бюджетни средства.

От община Драгоман очакват като резултати да бъда регулирани и/или намалени престоя и паркирането на МПС и ППС на градските улици,  а в случай, че не се осъществи, да бъде основание за събиране на такси в полза на общинския бюджет, от който след това да се планират разходи за поддръжка и ремонт на ползваните улици, амортизирани от тежките товарни МПС с ремаркета и полуремаркета.

От местната администрация допълват също, че предлаганите промени са в съответствие с нормативните актове от по-висока степен, както и с тези на европейското законодателство.

Решението е прието с правни основания: чл. 21 ал.2 от ЗМСМА, във връзка с чл.21 ал.1, т.13 от ЗМСМА.

Проектът на решение гласи:

І. Приема Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 за обществения ред, поддържането на чистотата и опазване на общинските имоти на територията на община Драгоман както следва:

§1. Чл.37 придобива следният вид:

  Чл. 37. Кметът на общината, съгласувано с РПУ – Сливница определя:

    1.Улиците и пътищата, по които се въвеждат ограничения или забрана за движение на превозни средства, строителни и селскостопански машини;

    2.Постоянните места и режима на престой и паркиране на превозните средства, както и временните места за панаири, традиционни сборове, масови атракционни и спортни прояви

§2. Чл. 38  т. 4 се изменя така:

4. Управлението, престоя и паркирането на годни МПС, както и домуването на стари - негодни МПС в паркове, тротоари, алеи, детски площадки и зелени площи, както и престоя и паркирането на обозначените за това улици в община Драгоман, на товарни МПС, такива с ремаркета, полуремракета и МПС със специално предназначение, без за това да е заплатена таксата предвидена по чл.23 ал.6 т.1.4 от Наредба №3 на ОбС-Драгоман.

§3. „Наредбата е изменена и допълнена с Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 „За обществения ред, поддържането на чистотата и опазване на общинските имоти на територията на община Драгоман “, приета с Решение №….от Протокол №…../……. на Общински съвет – Драгоман“.

ІІ. Възлага на Кмета на Община Драгоман да предприеме необходимите действия за изпълнение на настоящото решение.