С туристически събор Своге отбеляза 122 години организирано туристическо движение в България

1349 преглеждания

Събитието се проведе на вр. Грохотен

С туристически събор община Своге отбеляза 122 години от началото на организираното туристическо движение в България. 45-тият общински туристически събор се състоя на 26 и 27 август 2017г. на връх „Грохотен“ в Стара планина и беше организиран от ТД „Искърски пролом Своге“ и Община Своге. Освен отбелязването на годишнината, съборът имаше за цел и да популяризира туризма.

Честването започна с поход до върха, където беше изграден и палатков лагер в съботния ден, а най-нетърпеливите участници бяха построили лагерите си още ден по-рано.

Съборът беше открит от председателя на ТД „Искърски пролом Своге“ – г-н Красимир Петков. Г-н Петков поздрави присъстващите за ентусиазма, с който се включват в организацията и провеждането на събора и им благодари за младежкия дух, който единствен може да съхрани и развие тази 47-годишна традиция в oбщина Своге.  Г-н Петков предаде на организаторите и гостите на събора специалните поздрави и подкрепа за събитието на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов.

Вечерта продължи с музикална програма.

Във втория ден от събитието участниците опитаха вкусна боб чорба, приготвена от организаторите, след което се включиха с огромно желание в организираните спортно-туристическите игри.

Някои пробваха мерника си при стрелба с лък, други провериха силата си в тегленето на въже, а баланса си – с ходене по въже. Децата се забавляваха с игри на петанк, федербал и други занимания на открито. Не по-малко интересни се оказаха и дуелите с мечове. Много гости опитаха уменията си и в конната езда.

Привечер съборът приключи, както и започна – с прекрасно време и добро настроение.

Източник: Община Своге

EspressoNews