СУ "Летец Христо Топракчиев" бе домакин на първата транснационална среща по международния проект на тема „Водата в нашия свят“ Water in our World –WOW, по програма „Еразъм +“

1734 преглеждания

 

 

В периода 27-28.10.2016 година  в СУ „Летец Христо Топракчиев“, град Божурище се проведе първата транснационална среща по международния проект на тема „Водата в нашия свят“ Water in our World –WOW, по програма „Еразъм +“, в който училището е координатор. Срещатa бе  между учители от училищата партньори, като на нея бяха обсъдени подробности по календара на проекта, създадени критерии за мобилност, процедурите за оценка на резултатите. Бе избрано и лого на проекта, информираха от учебното заведение. 

 Проектът, в който училището участва, заедно с представители на още пет европейски държави -  Италия, Португалия, Полша, Литва и Турция ще продължи 26 месеца, като следващите дейности по него, които ще се реализират в България са през 2017 г., когато тук ще се проведе обучително събите за учители и ученици от партньорските училища, ще се отбележат Световния ден на водата и други инициативи, както и ще бъде отчетено постигнатото до момента. 
Целта на проекта е, посредством реализацията му участниците в него да развиват своите социални умения и способността им за възприемане на различните като култура, етнос, вероизповедание, но и популяризирането на толерантността към различните. Предвидено е в рамките на проекта да бъдат създадени речници, карти, пътеводители, проучвания, да се решават конкретни казуси, да се изгражда писмена култура и умения за критично мислене на учениците, изразяване на гражданска позиция и отстояването ѝ. Наред с това, участниците ще опознаят различни държави с техните обичаи, географски и природни особености. Учениците ще създават нови продукти, ще  вземат  решения, ще изразяват мнение, ще правят прототипи и ще експериментират. Популяризирането на дейностите по проекта ще даде възможност учениците да развият компетенциите си за работа в уеб-сайтове, създаване на авторски текстове за споделяне на впечатления, мултимедийни презентации , както и да интегрират знанията си от различни области в един продукт.
В рамките на проекта е предвидено да бъдат направени пет обучителни събития за учители и ученици  в Португалия, България, Италия, Полша и Литва.  Заложени са и три транснационални срещи - в началото, средата и края на периода, на които учителите ще дискутират промени, оценка на постиженията, идентифициране на рисковете, ще обсъждат предизвикателствата, ще споделят опит и координиране на дейностите между партньорите.  Очакванията са, че общуването между представители на различни националности, изповядващи различна религия, опознаването на водните и природни богатства на различни европейски държави ще доведе до разбирането, че различията не са преграда и, че толерантността подобрява комуникацията.
 
Espressonews