СУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище - една образователна институция с бъдеще

2119 преглеждания

Училището ще става предпочитано и от софианци, заради добрите условия и качествено образование, които предоставя

Училището в град Божурище е несъмнено една от най-добре развиващите се институции на територията на обищината. С годините потенциала за развитие и реализация както и потенциала на учениците в него става все по-голям, като доказателство за това са техните видими постижения. Именно затова администрацията се грижи за това училището да отговаря на всички европейски стандарти за обучение и да предлага най-модерните методи, с които учениците и учителите да работят.

За момента СУ „Летец Христо Топракчиев”, град Божурище осъществява обучение на ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в 23 паралелки. Училището разполага с три сгради, разположени в двата квартала на града.

Обучението на учениците от начален етап на образование се провежда в самостоятелна сграда, в която в началото на учебната 2009/2010 година отвори врати, изграденият с помощта на община Божурище, нов физкултурен салон. Новото спортно съоръжение дава възможност да се развиват активни спортни дейности, както и да се провеждат ефективни занятия в учебните часове по физическа култура и спорт. 

Обучението на най-малките ученици в самостоятелна сграда е огромно предимство при избор на училище, тъй като дава спокойствие за родителите по отношение сигурността на децата им. Сградата разполага с бюфет и ученически стол, където децата, на достъпни цени, могат да получат топъл и здравословен обяд.

За учениците от първи до четвърти клас училището предлага профилирано обучение по хореография, за чието провеждане са изградени две хореографски зали. Участието на хореографските паралелки в редица конкурси, фестивали и концерти ги превръща постепенно в добра традиция на училището. Също така в първи клас се всяка година се сформира паралелка с ранно чуждоезиково обучение по английски език.

След завършен четвърти клас училището предлага на децата прием в паралелки с профил „Английски език”, „Информационни технологии” и „Хореография”. В учебните часове учениците са обучавани от висококвалифицирани специалисти с богат професионален опит и завършена магистърска степен. Училището разполага с модерна и обновена компютърна зала, което дава самочувствие на училищното ръководство да заяви прием след седми клас с профил „Технологичен – информационни технологии/компютърна графика, уеб дизайн.

Гордост за училището са многото му възпитаници, които след завършване на средното си образование в СУ „Летец Христо Топракчиев”, успешно са кандидатствали в престижни висши учебни заведения и са се дипломирали като бакалаври и магистри, а днес работят като утвърдени специалисти.

Училището разполага с педагогически съветник, който работи индивидуално и групово с учениците за формиране на личностно самосъзнание, инициативност, навици за работа в екип, превенция от зависимости, професионална ориентация.

През годините училището започва да взима участие във все повече европейски и национални проекти , към които интереса на  учениците е все по-голям. Също така се наблюдава увеличаване на паралелките в начален етап през последните години, което говори за интереса на родителите към училището и устройката му. Самото училище от своя страна ежегодно търпи подобрения и модернизации, които да спомогнат за по-лесното и приятно обучение на ученеците.

В заключение бих казала, че училището в град Божурище става предпочитано дори от близко живеещи софиянци и също така живеещите околията на общината, което само по себе си говори за неговото развитие и потенциал, които се стреми да достигне всяко едно училище.

Материалът е изготвен от Симона Трайкова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца