Своге, Церово и Бов празнуваха Трети март

1519 преглеждания

Своге, Церово и Бов празнуваха Трети март

Хроника на отбелязването на Трети март в Своге, Церово и Бов от Венислава Иванова, ученичка в 8 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

Освобождението на България е национален празник  на държавата, честван на 3 март всяка година. Това е датата, на която е подписан  Санстефанския мирен договор  между Русия и Османската империя. През 1888 година започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Тази година отбелязваме 140 години от паметната дата.

В цялата страна празника се чества с много традиционни хора и обичаи. Град Своге отпразнува Националния празник с концерт-спектакъл, който се проведе в голямата зала на НЧ „Градище 1907“, организатор на събитието. Приветствие към гражданите и гостите на тържеството отправи кметът на общината г-н Емил Иванов. Той поздрави  присъстващите и им пожела здраве, много радост и успехи на семействата им. В спектакъла участваха ансамбъл „Зорница”, танцова формация мажоретки и фолклорни състави от града и общината. Те допринесоха за празничното настроение на зрителите изпълнили голямата зала в читалището.

 В село Церово, община Своге отбелязаха празника с концерт.

В село Бов, спазиха своята новосъздадена традиция за честването на празника. От сутринта всички жители и гости на събитието тръпнеха в очакване, кога алпинистите ще спуснат българския трибагреник на голямата скала срещу гара Бов. Знамето е ушито от Роза Гекова от Бов. Ритуалът се извършва за пета поредна година, като след спускането му на площада пред читалището в гара Бов се състоя празничен концерт с участието на децата от селото и други гостуващи танцови групи. Голяма част от присъстващите се включиха в хората, изпълнявани на местния площад.

Материалът е изготвен от Венислава Иванова, ученичка в 8 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.