Своге ще бъде домакин на „Празници на Искърското дефиле“ 2018

2768 преглеждания

Участват общините Своге, Мездра и столичния район Нови Искър

Тази година Община Своге ще бъде домакин на фестивала „Празници на Искърското дефиле“, който по традиция се провежда между трите общини - Своге, Мездра и район Нови Искър, Столична община.

Тазгодишното издание на фестивала ще се състои в периода 24.05.2018г.- 29.05.2018г. Общинското ръководство обещава разнообразна и колоритна програма, подходяща за всеки вкус и интерес. Официалното откриване е на 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Мероприятието ще започне с фестивала „Огньове в дефилето“, в който ще вземат участие самодейни състави от трите общини. Началният час е 11:00 часа, на градски площад в Своге, където организатори, участници и гости ще почетат делото на Светите братя Кирил и Методий и ще поставят началото на тазгодишните празници.

Денят на 25 май е отреден за спортни прояви. В 10:00 часа на градски стадион ще се играе футбол на мини вратички между администрациите на общините-участнички в „Празници на Искърското дефиле“. Организаторите обещават много забавни мигове и спортен дух.

В 14:00ч. в сградата на НЧ „Градище 1907″ ще се проведе среща на творци - краеведи, литаратори, художници.

На 29 май в 14:30 часа ще се проведе кръглата маса на тема „Иновации, добри практики и обмяна на опит между администрациите“, на която представители на всяка община ще имат възможност да презентират най-успешните механизми в работата си.

Тържественото закриване на „Празници на Искърското дефиле“ 2018 е точно в 19:00 часа на 29 май на сцена на открито на площада в град Своге.

В Празничния концерт ще вземат участие най-добрите изпълнители от трите общини, които ще представят своя роден край с традиционни песни и танци.

Фестивaлът се провежда  вече повече от  23 години и е красноречив израз на стремежа за сътрудничество между общините, разположени по дефилето на р. Искър – Столична община-Район „Нови Искър“, Община Своге и Община Мездра. Богатите културни и спортни ценности са една от предпоставките за тяхното провеждане, смятат организаторите. Другата предпоставка е, че Празниците на Искърското дефиле се явяват своеобразен форум за изява на значими за региона постижения в различни сфери и направления, допълват от Община Своге.

EspressoNews