Седянка в СУ "Летец Христо Топракчиев", Божурище

2178 преглеждания

Седянка в СУ "Летец Христо Топракчиев", Божурище

Клуб “Мистична България” с ръководител г-жа Лидия Косева изнесе специално представление за учениците от СУ „Летец Христо Топракчиев“ в Божурище. Събитието се проведе на 29.03.2018 г., като в него се включиха ученици на ралична възраст, които представиха пред публика как е протичала една типична седянка.

Учениците, облечени в шопски народни носии, изпълниха български народни песни. В представлението бъха включени и закачките типични за седянка и гатанки, които се задаваха и към публиката. Представящите потопиха публиката в един забравен свят, на кражба на булки, характерно за времето общуване и дейности - плетене, тъкане и чепкане на вълна и др.

За седянката научихме, че това не е просто среща за разговори и отмора. Тя е служела за социализация, извършване на различна работа колективно, като плетене и тъкане, флирт между младите и разговори. Обикновенно това се е случвало под открито небе, но през зимата домовете са се превръщали в седянки. Позволявайки ни да научим всичко това и още много, учениците се забавляваха и пяха, ставайки част от специфичната атмосфера на едно отминало време.

Клуб „Мистична България“ в СУ „Летец Христо Топракчиев“ е създаден с цел опознаване на традициите и тяхното предаване на възпитаниците на училището.

Материалът е изготвен от Микаела Спасова, ученичка в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontime.