Сирни Заговезни в Петрич

1591 преглеждания

Репортаж на Елеонора Добрева, ученичка в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич

Сирни Заговезни е празник, символ на възраждащата се природа, съпътстван с кукерски игри, време за искане и даване на прошка. Всяка година се празнува на различни дата, но задължително в неделя, седем седмици преди Великден. В различните области на България се отбелязва по различен начин.

И тази година всички квартали в град Петрич се подготвиха за празника. На нашата улица в продължение на една седмица децата от квартала събираха съчки на определеното за празничния огън място. В неделя на Сирни Заговезни, около 20:00 часа, по-голямата част от жителите на квартала се събраха на него. Скоро пламна огънят. Един от присъстващите, 80-годишният дядо Стефан, обясни, че: „Колкото по- високо са пламъците на огъня, толкова по-голям ще бъде берекетът за всички.“

Запалването на ритуалната клада бе последвано от кукерски игри. Маските, облеклата и танците на кукерите, гонят злите сили и болестите. Събитието бе съпроводено и от хоро, в което се включиха и стари, и млади. Завладяни от магията на танца, хората наричаха благословии за здраве и плодородие. Зад мен се чуха думите: „Тежко хоро се завъртя, за тежък празник ни събра“.

В нашия край се спазва и традицията, свързана с прескачане на огъня. Всички ръкопляскаха на тези младежи, които с огромен хъс прелетяха над пламъците. Моята баба, която стоеше до мен, ми разказа, че този обичай се прави за здраве и за очистване от болести.

Тридесет минути бяха достатъчни, за да стана свидетел на една магия от традиции, обичаи и танци. Нощта на Сирни Заговезни и ритуаният огън поставиха началото на Големите пости и дадоха възможност да очистим душите си от грехове и угризения.  

Да простиш и да ти бъде простено е повече от човешко.

Материалът е изготвен от Елеонора Добрева, ученичка в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин