Сирни заговезни по годечки

1904 преглеждания

„Да изчистим сърцата си и да започнем от утре с по-светли и чисти души“, призова зам. кметът Надя Сотирова.

По дългогодишен обичай и в последната неделя преди Великденските пости годечани се събраха на площада, за да отбележат Сирни Заговезни и да запалят празничния огън.

Танцов състав „Лудо младо“ към НЧ „Н. Й. Вапцаров“ откри програмата и прикани съгражданите си да се включат в танца. Хора и песни  завладяха площада, а тези, които не се престрашиха да се хванат на хорото, можеха да наблюдават с баница и чаша вино в ръка, предоставени от представители на Община Годеч.

Да изчистим сърцата си и да започнем от утре с по-светли и чисти души“, призова зам. кметът по култура и образование Надя Сотирова.

Последва традиционното амкане (хамкане) за най-малките, които се впуснаха в надпревара. Обичаят се изпълнява с варено яйце, сирене или халва, завързани на конопен конец. Той се залюлява към децата и който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав от всички.

Точно преди свечеряване се издигна пламъкът на празничния огън. Жителите на града изчакаха догарянето му с музикален акомпанимент и китка хора. След което се прибраха по домовете си - за да може хвърлили лошите помисли и спомени в огъня да дадат прошка на близки и приятели. Както се предвещава на този ден.

Симеон Александров