Солени глоби и постоянни проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци започват в Костинброд

2484 преглеждания

Вижте мерките на Общината срещу замърсяването

Акция срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани за това места стартира Община Костинброд. От месец насам администрацията налага и глоби на нарушителите, първите от които вече са заловени след сигнал от граждани в село Бучин проход. Санкциите са в размер от 50 до 5000 лева, съобщават от ведомството.

За да прави проверки, местното ръководство е мобилизирало екип, който включва служители на Общината, на Общинския инспекторат, на РУ-Костинброд. Те ще следят за образуването на нерегламентирани сметища, както и за изхвърлянето на непозволени отпадъци във временните депа за боклук. Ще бъдат проверявани автомобилите и ремаркетата, с които се превозва боклука, а на собствениците им ще бъдат налагани незабавни санкции.

От Община Костинброд уточняват, че депата на територията на градовете и селата не са предназначени за строителни отпадъци, боклука на търговски обекти или други едри отпадъци, каквито са старите мебели например. От ведомството обръщат внимание на гражданите да съобразяват и количеството на изхвърления в контейнерите боклук и ако то е по-голямо, да използват за него регионалното депо.

Занапред няма да бъде събиран и боклука, който гражданите оставят пред или в близост до къщите си, информират още от Общината.  

Като проблем от местната администрация срещат и големия брой нерегистрирани, но живеещи в община Костинброд хора. Те не плащат данъци, съответно и такса „Смет“, но реално произвеждат отпадък.

Общинската администрация припомня, че разходите за сметосъбиране и сметоизвозване са големи и молят гражданите за отговорност, за да може финансовият ресурс да бъде използван за облагородяване на градската среда и ремонти на инфраструктурата, полезни за жителите в района.

По данни на ведомството, строителни и други нерегламентирани отпадъци се изхвърлят в коритата на реките Белица и Блато, в земеделски земи, крайпътните райони в посока Балша, Петърч, Бучин проход, Драговищица и др., а строителни бригади на територията на града, използват за отпадъците от работата си градските депа и контейнери за смет.

Община Костинброд апелира за съдействие своите жители. Сигнали могат да се подават на телефони 0721/ 66 622 и 0882 267 531.

EspressoNews