София Костадинова-Илкова: „В Беласица туризмът може да се развива през всички годишни времена“

2083 преглеждания

С директорът на ПП Беласица, разговаря Павела Костова

Една планина, чиито земи са попивали сълзите на хиляди български емигранти от Гърция и Северна Македония, една планина, чула тежките стъпки на хората, оставили дома си, поемайки по пътя на неизвестното. Една планина, която през 1945 г. става символ на разделението, преградата между нас и тях. Планина, съхранила в себе си както надеждата, така и болезнения страх.

Днес планина Беласица пази в себе си единствено спомените за тези отминали времена, но превръщайки се във все по-популярна дестинация, тя дава възможност на туристите да я усетят, да се докоснат до нея, да усетят спиращите  дъха гледки и скритите райски кътчета.

Днес тя е надежда за местните и причина едно място, намиращо се в самия край България, да привлича все повече туристи и инвестиции. Повече за нея и за развитието и като туристическа дестинация ни разказва главният експерт на ПП Беласица - София Костадинова-Илкова.

Да започнем първо с това къде се намира Природен парк “Беласица” и кога е създаден?

Природен парк Беласица се намира в най-югозападната част в България, на територията изцяло на община Петрич и обхваща северните склонове на планината, тази част от нея, която се намира на българска територия. Беласица е изключително интересна планина, чиито масив е разделен от границите на 3 държави – България, Гърция и Северна Македония и точно това е причината тя да е желана туристическа дестинация, тъй като посетителите за кратко време могат да се потопят в културата и начина на живот на три различни държави. Природният парк е създаден със заповед на министъра на Околната среда и водите през декември 2007 г., а като дирекция съществува от септември 2008 г.

Какво е значението му за местните?

Смятам, че значението му е много голямо, защото, от една страна, една такава институция дава възможност природата да се съхранява и да се опазва по-добре, а от друга страна, това е обликът на региона.

Климатът и условията в района благоприятстват ли туризма?

Хубавото тук е, че туризм може да се развива през всички годишни времена, тъй като в региона зимата е мека, пролетта и есента топли, а през горещите дни на лятото местните и туристите могат да намерят прохладата в гъстите, сенчести гори на планина Беласица.

Увеличил ли се е броят на туристите през последните години?

Преди време това беше непознат за хората район, като граничен се посещаваше трудно, дори понякога беше невъзможно да се стигне до него, но сега туристите свободно могат да пътуват и проявяват все повече интерес към планина Беласица.

Подкрепяте ли построяването на хотели, които са в полза на туризма на територията на Петричка община?

Да, естествено, но бих казала, че за да се запази обликът на нашия район, по-предпочитаните варианти биха били не големите хотели, а малките такива и къщите за гости, защото чувството за уют е важна част от лицето на Беласица и това е нещото, което кара хората да се връщат тук.

Разбрах, че се предприемат екологични действия за насърчаване на алтернативните форми на туризъм. Може ли да ми разкажете за тях и за техните основни цели?

Основната идея на алтернативните форми на туризъм е в насърчаването на местните да предприемат повече действия спрямо развиването на туризма в региона, като отваряне на къщи за гости, хотели и места за хранене. Дори в непосредствена близост до дирекцията на парка в с. Коларово наскоро се построи  нов екохотел „Момата”, разработен по европроект и това е вторият голям хотел за селото, като има и множество къщи за гости в региона. Мисля, че това е показателно за повишения интерес на хората към парка и за развитието му като място, благоприятстващо туризма  и инвестирането в него.

Естествено, туристите, които посещават нашия край са различни и не всички се наслаждават на  дълги, тежки преходи из планината, именно затова алтернативна  на туризма тук е и водачеството под формата на интерпретация. От всяко едно село в Подгорието (общо наименование за селата в подножието на планина Беласица) тръгват тематични маршрути, чрез които с помощта на водач може да се научи за изобилието на планината. Организират се също кулинарни уикенди, Фестивалът на кестена, които дават възможност за опознаване на местната кухня и бит.

Какви са дейностите, които се извършват за устройството и управлението на Природен парк „Беласица“ и които  допринасят ли за привличането на повече туристи?

Дейностите са различни и те са разписани в плана за управление на ПП, а това е документ, законът на една защитена територия и ние сме изключително щастливи, че успяхме да го изработим и той беше одобрен. В него е разписано какво и как трябва да прави Дирекцията в рамките на 10 години. По отношение на туризма основното е поддържането на инфраструктурата на парка и изграждането на нова такава, а работата с местните не е на последно място. Това определено подпомага туризма в района и доколкото можем го правим, въпреки финансовите затруднения понякога, винаги се стремим да намерим начин.

Кои са основните туристически маршрути в планина Беласица?

Туристическите маршрути тук са много, но един от най-популярните е от град Петрич, през хижа Беласица, след това хижа Конгур и така до билото на планината – от връх Конгур чак до връх Тумба, към който има включване и от село Габрене и село Ключ. Друг маршрут е от село Самуилово или Коларово до връх Радомир, който е и най-високият връх в планината. Това обаче са дългите маршрути, а в близост до селата има по-кратки, но изключително интересни и привлекателни за туристите пътеки. Напоследък се откриват и все повече водопади, а нашата цел е да създадем подходящата инфраструктура, за да могат повече хора да достигат до тях.

Говорейки за по-малките пътеки, бихте ли ни казали какво представляват така наречените тематични маршрути?

Както се разбира и от самото им наименование, това са туристически пътеки с различна тематика. Тук в Коларово например е тематичният маршрут „Животът на кестена”. От една страна,той е интересен, защото минава през единственото естествено езеро в планина Беласица Гьолчето, а от друга страна, вървейки тук туристът може да научи за живота на кестена, за приложението му в бита и за животните и растенията, които се срещат в кестеновите гори от поставените по пътя табла. Тъй като тези пътеки са маркирани, туристите могат да ги изминават и сами, но ако ги изминат с водач интерпретатор ще имат възможността цялата тази информация да им бъде представена по интересен и интерактивен начин. Общо маршрутите са осем, като към тях се включват още маршрутът „Пеперудите и цветята на Беласица”, който тръгва от село Яворница, в околностите на село Габрене пък се намира пътят „Кълвачите, пазители на планината”.

Какво представлява проектът „Беласица отвъд граници”?

Това беше един международен проект, който приключи преди няколко години. Участници в него бяха трите държави, на чиято територия е разположена планина Беласица, представител от България беше ПП Беласица, от гръцка страна беше Национален парк езерото Керкини, а от македонска неправителствената организация Планетум. Водещ партньор беше фондация Биоразнообразие от България. Целта на проекта бе подпомагането на туризма в планина Беласица на територията на трите държави и направата на туристически пакет, който да даде възможност на туристите, идвайки тук, да видят и трите лица на Беласица.

Всяка година в село Коларово се провежда Фестивал на кестена със съдействието на парк Беласица, разкажете ни малко повече за него?.

Както знаете, кестенът е и символ на ПП Беласица, защото тук са най-обширните кестенови гори на територията на Балканския полуостров. Празникът обаче отдавна задмина границите на Благоевградска област и е познат на хора в цялата страна, а имаме и гости от чужбина, предимно Гърция и Македония. Идеята е да акцентираме на традиционното и по този начин хората да имат възможността да опитат от местната кухня (всяко село отделно представя своите ястия) и да се запознаят с местния фолклор. Част от програмата е и посещение на туристическите маршрути, така гостите могат да се запознаят отблизо с планина Беласица и с нейната чудна природа.

Има ли други такива събития или действия, които предприемате  в ПП Беласица, които допринасят за развитието на региона?

Фестивалът на кестена определено е най-мащабното и повторяемо се всяка година събитие, но се стараем да предприемаме и други такива, които да привличат все повече туристи. Това се случва и с помощта на нашия сайт belasitza.net, където хората могат да намерят информация за региона. По проекта „Беласица отвъд граници” се разработи туристическият сайт belasitza.com, а по друг проект се направи още един сайт на английски и немски език, чиято целева група са германските туристи. Надяваме се усилията, които полагаме за популяризиране на ПП Беласица, да продължават да помагат за развитието на региона и налагането му като туристическа дестинация, достойна за посещение.

Материалът е изготвен от Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца