Спанак с кус-кус на фурна

3341 преглеждания

Пролетта е сезон на изобилие от свежи зеленолистни зеленчуци. Богати на фибри и храносмилателни ензими, на антиоксиданти, витамини и фитонютриенти – това са едни от най-полезните храни за изчистване и зареждане на организма, за поддържане на алкалния баланс и за клетъчно хранене.

Продукти:
1ч. ч. кус-кус;
400-500 гр. спанак;
1 вр. магданоз;
1-2 скилидки чесън;
3-4 стръка зелен лук;
2 с. л. зехтин;
около 100 мл. готварска сметана;
около 120 гр. сирене;
около 50-60 гр. синьо сирене (пожелание);
3 яйца;
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сложете вода да заври, прибавете малко сол и малко зехтин. Сложете кус-куса във врящата вода и варете до готовност (според указанията на опаковката), но не трябва да е кашкав. След като се свари го отцедете много добре от водата.

Почистете и измийте спанака и го нарежете на не много едро. Нарежете на ситно зеления лук и скилидките чесън. Загрейте в тиган зехтина, прибавете лука и чесъна. След минута добавете спанака и задушете за няколко минути. Оттеглете от огъня.Прибавете ситно нарязания магданоз.
Сложете сирената и сметаната в купа и с пасатор, пасирайте до гладка кремообразна смес.

В друга купа разбийте с вилица яйцата с 1 с. л. вода, подправете с черен пипер и сол на вкус. Прибавете яйцата към кус-куса и разбъркайте добре. Прибавете спаначената и сиренената смес и разбъркайте внимателно.

Намажете подходяща форма от огнеупорно стъкло (може и малки формички) с мазнина, изсипете сместа. Сложете формата в тава за печене и напълнете тавата до половината с вода. Печете на водна баня, във фурна предварително загрята до 170 градуса. 

Когато е готово, извадете от фурната и от тавата. Оставете ястието да изстине 15-тина минути. С остър нож си помогнете, за да отделите от стените на формата, след което внимателно обърнете върху чиния за сервиране. Докато е още топло може да се наръси с настърган кашкавал.