Спелеолози от „Под Ръбъ” ще представят красотите на Колкина дупка

1456 преглеждания

Събитието е на 19 януари

За най-дълбоката пещера в България - Колкина дупка ще разкажат нейните първооткриватели от ПК „Под Ръбъ”, с. Церово. Какви тайни, красоти и живот крие природният феномен, може да разберете на 19 януари от 18:00 ч. в „АРТ РОК КАФЕ - гр. Своге“. Входът за събитието е свободен. 

„Презентацията на спелеолозите ще ни пренесе в света на неизвестни досега подземни галерии, ще ни разкаже за изследователските страсти и за началото, когато преди десетилетие една смела идея на група приятели довежда до неподозирани научни открития.“, споделят организатоите във фейсбук страницата на събитието.

Природният феномен Колкина дупка, която се намира в Понор планина, до село Зимевица, община Своге, е най-дълбоката пещера в България. През 2017 г. спелеолозите, организирани от изследователски пещерен клуб „Под Ръбъ“, чиято „щаб квартира“ е в с. Церово, извършиха научна експедция, която се проведе от 27 януари до 2 февруари. На 1 февруари експедицията достига до кота -408,5 м. дълбочина, като с това, досегашния рекорд на пещерата Райчова дупка в Троянския балкан (-397 м.) е задминат категорично. Достигнатата дължина е 1992 м.

EspressoNews

Снимка: Фейсбук събитие Презентация „Колкина дупка”